- Реклама -

- Реклама -

сряда, 29 март 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Австрийският президент говори със Зеленски за „европейските ценности“

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен е  имал среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщават австрийските медии. 

Украинският президент е благодарил на своя колега за хуманитарната помощ, но същевременно е изказал критика, например за това, че австрийската банка „Райфайзен Интернационал“ разрешава разсрочване на кредитите на руски войници. Той е поискал по-строги мерки срещу агресора Русия.

Освен хуманитарна помощ Австрия би могла да помогне и при защитата на Украйна срещу  нападения с дронове, както и при обезвреждането на мини, тъй като при експлозиите  на поставените от руснаците мини умират украински граждани, е заявил Зеленски. Александър ван дер Белен обаче е пояснил, че участието на австрийските въоръжени сили при обезвреждането на мини във военна област е несъвместимо с неутралитета на Австрия.

Австрийският президент е обещал на своя колега от Украйна допълнителна помощ и солидарност. Той е заявил, че украинският народ защитава не само себе си, но и европейските ценности. Затова Австрия е на негова страна.

„Това са общи европейски ценности, това засяга всички нас“. Светът е променен от миналата среща през 2020 година, когато двамата политици разговаряха във Виена. „Ужасната  война на агресия промени всичко“, е обобщил австрийският президент. След разговора със Зеленски той е заявил, че не вижда перспективи за бърз край на конфликта.  „Не виждам гълъби на мира на хоризонта“, е казал Ван дер Белен.

- Реклама -

Последни новини