16.8 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Адв. Менков: Петков и Рашков извършват престъпление, подаваме жалба

„Всичко, което правят министър-председателят Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков, са престъпления по Наказателния кодекс“, заяви пред бТВ адвокатът на Бойко Борисов – Менко Менков.

По думите му в понеделник ще бъде депозирана жалба за извършено длъжностно престъпление от Петков. Жалбата ще е до прокуратурата.

„Независимите полицаи са независими. Записано е, че началниците им не могат да им дават указания. Освен това действия срещу членове на Министерския съвет – каквито са били и Бойко Борисов и Владислав Горанов, се извършват само от следователи. А следователи в МВР няма от 1991 г. и най-вероятно затова им е мъчно, че не могат да упражняват натиск“ каза Менков.

За ареста в четвъртък на бившия премиер адвокатът обясни, че му се е обадил административният секретар на ГЕРБ.

Менков каза още, че Европейската прокуратура не се занимава с казуса с ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова: „Тя не е компетентна да го прави“.

По думите му българската прокуратура не е имала избор и е трябвало да освободи задържаните, тъй като в противен случай щяла да продължи „незаконните действия на МВР и да се превърне в престъпница“.

„Кирил Петков и Бойко Рашков очакват европейската прокуратура да задържи този, който те искат да бъде задържан. Европейските делегирани прокурори нямат правомощия да извършват такива разследвания, това са спекулации и лъжи“, каза още Менков.

„Забъркването на името на Лаура Кьовеши ще има последствия“, смята адвокатът.

Според адвоката на Борисов Кирил Петков и Бойко Рашков събрали на среща разследващите полицаи по случая: „Още сутринта, когато Петков пусна пост какво се очаква във връзка с арестувания Бойко Борисов, той казва – сега ще видим дали прокуратурата ще застане на страната на българския народ. Ако прокуратурата беше в изпълнителната власт, ние нямаше да сме в това предаване“.

За това, че премиерът е свидетел, адвокатът обясни, че Петков сам е изявил желание да бъде.

„Той не може да бъде свидетел, защото свидетел е този, който е възприел факти и обстоятелства, а той ги е възприел чрез „Гугъл“, каза Менков.

Той допълни, че ще подаде жалба към прокуратурата за действията на премиера и на МВР, защото „това е чудовищно“ и трябва да спре

 

Снимка: БГНЕС/Архив

Последни новини

- Реклама -