- Реклама -

- Реклама -

8.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

АЕЦ „Белене“ – новата ябълка на раздора

АЕЦ „Белене“ е новата ябълка на раздора в управляващата коалиция, която доведе до известно напрежение между БСП и премиера Кирил Петков.

Министър-председателят заяви, че правителството няма да строи централата и по-смислено било да се мисли за още реактори в действащата АЕЦ „Козлодуй“. Кирил Петков дори влезе в риториката на предшественика си Бойко Борисов, който наричаше „Белене“ „гьол“. „Колко пъти трябваше да хвърляме едни пари в една локва и накрая имаме една локва“, попита Петков.

Последва позиция на Изпълнителното бюро на левицата и опресняване на паметта, че в коалиционното споразумение е записано: „Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане“. Според партията на Корнелия Нинова този текст не изключва строежа на централата.

Нови мощности в „Козлодуй“ щели да излязат по-скъпо на България, защото в „Белене“ имаме площадка, доставено оборудване и технически проект за около 3 милиарда на старите цени. От тук нататък ще са ни нужни още около 4,5 млрд., за да завършим проекта АЕЦ „Белене“. Докато в „Козлодуй“ всичко трябва да започне отначало. Освен това въпросът е и във времето – в „Белене“ сме на четвъртия етап – лицензиране на техническия проект, а в „Козлодуй“ – на първия – лицензиране на площадката, коментираха пред „Филтър“ двама енергийни експерти. Според социалисти „Продължаваме промяната“ играят по свирката на Херо Мустафа и американците, които не искат АЕЦ „Белене“.

„За втори път Кирил Петков си позволява да казва кой проект е рентабилен и кой не“, атакува го лично депутатът Драгомир Стойнев и го призова, ако е направил експертен анализ, да го предостави, за да се разбере на какво се дължи мнението му.

Стойнев обаче побърза да увери, че няма да се стигне до проблеми в коалицията: „Просто светваме лампата и казваме, че всеки трябва да спазва коалиционното споразумение“.

В отговор председателят на Комисията по енергетика – Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“, заяви, че ще се придържат към коалиционното споразумение и ще видят кое е по-рентабилно – АЕЦ „Белене“ или нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“.

- Реклама -

Последни новини