spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 5 октомври 2022 г.
5.2 C
София
Категории:

АЕЦ „Запорожие“ вече работи

Избрано

Окупираната от руската войска украинска атомна електроцентрала в Запорожие отново работи, съобщи държавният оператор, след като Киев обяви, че тя е била изключена от националната електропреносна мрежа заради руски обстрел.

Централата – най-голямото ядрено съоръжение в Европа – беше изключена от украинската мрежа за първи път в историята си в четвъртък поради „действията на нашествениците“, заявиха от „Енергоатом“.

Сега двата работещи реактора на АЕЦ „Запорожие“ отново са свързани към електропреносната мрежа на Украйна. Въпреки това украинският президент Володимир Зеленски заяви, че обстановката на място остава крайно нестабилна.

„Нека да подчертая, че ситуацията остава доста рискована и опасна“, каза държавният глава в редовното си вечерно обръщение късно снощи.

Той похвали украинските експерти, работещи за „избягване на най-лошия сценарий“. Зеленски бе категоричен, че евентуално повтаряне на случилото се в четвъртък „отново би поставило централата на една крачка от катастрофа“.

В последно време Украйна и Русия взаимно се обвиняват за обстрела близо до атомната електроцентрала, при който избухнаха пожари в депата за сгурия на близката ТЕЦ. Стигна се и до неколкократно изключване на Запорожката АЕЦ от електропреносната мрежа.

Източник: segabg.com

Последни новини