spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София

Ако не си посетил Синтра, не си видял Португалия

Избрано

Казват, че ако не си посетил пленителния и цветен град Синтра, значи не си видял Португалия. Ханс Кристиан Андерсен го описва като „най-красивото място в Португалия“, а английският поет лорд Байрон го нарича „величествен рай“.

Градът се простира високо сред живописните хълмове над крайбрежието на Ещорил, на територията на Природен парк „Синтра – Кашкайш“. Той е интересна съвкупност от природа и архитектура, заради което е и под закрилата на ЮНЕСКО. Буйната растителност, представена от вековни секвои до малки мъхчета, обгражда впечатляващите дворци и имения в града, градът е благословен с благоприятен климат през цялата година. Бреговата му ивица пък предлага едни от най-прелестните плажове.

Синтра, който е едва на 30 км от столицата Лисабон, е известен и като Града на любовта. Причината е, че тук се намира вълшебната Стена на любовта, върху която влюбените изписват имената си. Според легендата двойките, които го направят, ще имат дълга и щастлива връзка. Дали те ще останат влюбени един в друг, не се знае, но е сигурно, че завинаги ще обикнат този град с удивителна природа и вековна история. Синтра спокойно може да бъде наречен и град на замъците, защото тук се издигат впечатлявщи дворци като Пена, Сетеайш, Кинта да Регалейра, Монсерат, Синтра (познат като Градския дворец).

В Синтра и плажовете са живописни

Сред най-мистичните места на земята е замъкът Кинта да Регалейра, наричан също Дворецът на милионера Монтейро, по името на невероятно богатия му собственик Карвало Монтейро. Идеята за интригуващия замък е на италианския архитект Луиджи Манини. Той превръща сградата в образцова комбинация между готически, романтичен, ренесансов и масонски стил.

Замъкът, завършен през 1904 г., спокойно може да се нарече мистериозно място. В него има голяма осмоъгълна кула, подземни коридори, множество пещери, тунели, загадъчни съоръжения и се твърди, че крие „алхимични тайни“. Загадъчната система от подземни тунели в парка на замъка изглежда като вход към отвъдния свят на тъмата.

За перлата на града се смята замъкът Пена, който грабва окото с пъстротата си. Оцветен е в жълто, червено и оранжево. Започнат през 40-те години на XIX век, той е построен от Фердинанд II Кобургготски – чичо на българския цар Фердинанд. Той бил и велик магистър на Ордена на розенкройцерите, за което свидетелстват и многобройни масонски символи из целия дворец. Архитектурата му е разнообразие от стилове – неоготически, неомануалин, ислямски и неоренесанс, приписвани на еклектичния вкус на романтизма. Някои стени и колони са украсени с традиционните португалски плочки азулежу, а част от арките и фигурите са изработени от истински корали.

Забележителни са изрисуваните прозорци, които представят някои от владетелите на Португалия, както и християнски символи.

Материалите за построяването на двореца са пренесенr изцяло от животни, за да не изкачват хората високия хълм, на който се намира. От най-високата точка на двореца – Круз Алта, се разкрива удивителна гледка към цяла Синтра и дори Лисабон. Мястото е избрано и заради огромните гори наоколо, в които може да се ловува. Любовта на Фердинанд към лова личи и при обиколката на замъка. В много от стаите му са окачени трофеи – глави на елени и на други диви животни.

Преди Фердинанд да купи земите, върху които е изграден дворецът, там е имало църква от XII в., превърната по-късно в малък манастир, разрушен през 1755 г. от чудовищното земетресение в Португалия. Сега параклисът е възстановен и е сред най-красивите в света. Впечатляващ е и паркът „Пена“, който се простира на 200 хка, в който можете да се разходите край красиви езера, фонтани и множество редки дървесни видове, защото Фердинанд искал да има растителност от различните точки на света.

Кладенецът на посветените пък е едно от най-мистериозните места в света и се намира в градините на замъка Кинта да Регалейра. Това е 27-метрова постройка, която много прилича на кула, но обърната наопаки. Тайнствената кула представлява подземен тунел със спираловидно стълбище, поддържана от гравирани колони, които се издигат от дъното на кладенец. Кулата има 9 площадки, които според легендите символизират деветте кръга на ада. Твърди се, че кладенецът е построен от масоните за техния обред на приемане в братството.

Пътуването започва от отварянето на каменната въртяща се врата и спираловидната стълба, след което се преминава през 9-те пръстена, което символизира пречистването на човешката душа от смъртните грехове. Отделните кръгове от духовното пътуване са разделени с 15 стъпала.

Самият тунел е построен на принципа на единството на противоположностите: небе и преизподня, ад и рай, нашият рационален свят и мистичното пътуване в световете на душата. Когато пътешественикът се спуска в кладенеца, с всяко стъпало го обгръща все по-дълбок мрак и само компасът на дъното, нарисуван над кръста на рицарите тамплиери, който винаги сочи на изток, напомня, че човек винаги се стреми към светлината.

Последни новини