30.2 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Активизира се старо свлачище между Албена и Балчик

Активизира се старо свлачище на крайбрежния път Албена – Балчик. Пропаднала е една от вертикалните шахти, която е част от системата за отвеждане на дъждовната вода. Участъкът е бил укрепен аварийно преди 23 години. Тогава са изградени вертикалните шахти за отводняване на свлачището.

Свлачището е активно от десетилетия. През последните две години вертикалната шахта, изградена върху ската, е пропадала по-малко. Няма опасност от срутване на намиращите се в близост почивни бази, които от години са затворени. При пропадането обаче се е свлякла една от вертикалните шахти.

„Тя не изпълнява функции за дрениране на подпочвени води. Нейната функция е единствено връзка между вертикална шахта 5 и тръбата, която се зауства в морето“, обясни Димитрин Димитров, зам.-кмет на Община Балчик пред БНТ.

В момента засегнатото съоръжение не може да отводнява по-горната шахта, която се намира на крайбрежния път Балчик – Албена.

„Действията, които на този етап трябва да се предприемат, е да се намери решение за отводняване на водите, които биха се събрали във вертикална шахта 5, при повече валежи“, каза Димитрин Димитров.

Ако шахтата не бъде отводнявана редовно, водата може да прелее и да овлажни допълнително свлачището. А това може да предизвика ново струтване. За тази година в бюджета на общината в Балчик не са планирани средства за решаването на проблема.

„Възможно е решението да не е толкова скъпо, което ще ни бъде предложено“, коментира зам.-кметът на Балчик.

На този етап е решен проблемът с отвеждането на подпочвените води, които през август миналата година активизираха срутище в курорта Албена. Тогава земната маса затрупа двама души, които оцеляха по чудо.

Има изготвен проект и за укрепване на свлачището във вилната зона „Фиш-фиш“ между Балчик и курорта Албена. За реализирането му ще са необходими над 10 милиона лева, които се чакат от държавния бюджет.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини