- Реклама -

- Реклама -

сряда, 29 март 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Алфа Рисърч: Българите са за единна Европа, 9% искат да отстъпим пред Русия

 

51% смятат, че Европа трябва да действа единно срещу всяка агресия и война, а 9% от българското население смята, че европейските страни трябва да отстъпят пред правото на силата и да изпълнят исканията на Русия.

Това показват резултати от експресно национално проучване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 18-22 февруари сред 900 пълнолетни граждани от цялата страна. Социолозите са проучвали кои според нас, българите, са най-важните уроци, които трябва да научим от войната в Украйна.

„Годината, през която Европа и светът преживяваха шока от нападението на Русия над Украйна, станахме свидетели на безпрецедентни промени – в международните отношения, в солидарността между страните, в съпричастността на обикновените граждани, в преосмислянето на понятията за сигурност и гаранции за мир“, коментират от агенцията и излагат резултатите.

51% смятат, че Европа трябва да действа единно срещу всяка агресия и война. Според 48% е необходимо Европейският съюз да изгради стратегия за превенция на подобни военни конфликти.

Фокус върху българската позиция поставят около 40 на сто от анкетираните. 43% заявяват, че е належащо българските партии и институции да изработят единна позиция към войната и санкциите срещу Русия. За 40 на сто България трябва да диверсифицира енергийните си доставки, за да не бъде зависима от Русия.

Активната хуманитарна помощ, която правителства и обикновени граждани вече оказаха на бягащите от войната, оставя този въпрос малко по-назад в предпочитанията, сред вече научените уроци. Изрично го посочват 34% от запитаните. 31% са на мнение, че Европа трябва да продължи да оказва военна помощ на Украйна, за да не се разпространи войната и в други държави.

 

Графика: Алфа рисърч

- Реклама -

Последни новини