- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

„Алфа рисърч“: 8-партиен парламент, БСП вече на пета позиция

Избрано

8-партиен парламент с първа политическа сила ГЕРБ-СДС. Това сочат данните на ново изследване на „Арфа рисърч“ за обществените нагласи в навечерието на изборите.

Изследването е проведено в периода 25-27 септември сред 1025 пълнолетни българи от цялата страна. Информацията е събрана по метода на прякото стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Очаква се относително ниска избирателна активност – в рамките на около 45% от пълнолетното население в страната. Очакванията са до урните да отидат не повече гласоподаватели, отколкото през ноември миналата година, която отбеляза рекорд по нисък вот, а е напълно възможно да се слезе и под прага от 2 млн. 600 хил. гласуващи. Кампанията не е повишила съществено нито желанието за участие в изборите, нито категоричния избор на българите.

Всеки четвърти от решилите да гласуват все още се колебае между две партии. Най-често това е партията, за която е гласувал на предишните избори и друга политическа сила. Както и миналата година, българският избирател се отличава с висока степен на мобилност, разочарование от направените избори и висока степен на недоверие към политическите си представители. Това предопределя и възможността за разместване на позициите между партиите, намиращи се по средата на условната „електорална класация“.

„Наблюдава се лека мобилизация сред твърдите симпатизанти на ГЕРБ и леко увеличение на процента гласували за тях – 25,2%“, коментира в социологът Боряна Димитрова.

Втора политическа сила е „Продължаваме промяната“ с 16,5% подкрепа. Според проучването на „Алфа рисърч“ трети са ДПС с 13,1% подкрепа, следвани плътно от „Възраждане“ с 11%. БСП става пета политическа сила с 10,2% подкрепа, а след тях е „Демократична България“ с 8,4%. На ръба да влязат в Народното събрание са „Български възход“ и „Има такъв народ“ – съответно с 4,4% и 4% подкрепа.

Боряна Димитрова уточни, че „Продължаваме промяната“ има около себе си периферия от колебаещи се избиратели. В зависимост от това дали те ще могат да ги привлекат ще зависи амплитудата на тази партия.

Основен извод на проучването на „Алфа рисърч“ е, че се очаква разместване в позициите на БСП, ДПС и „Възраждане“ заради близките им резултати.

„Има две, като че ли противоположни нагласи в общественото мнение. От една страна, „Възраждане“ концентрира доста съществено русофилския вот в България. От друга страна, за първи път наблюдаваме много ясна и категорична оценка на българското обществено мнение за част от развоя на събитията във войната в Украйна. 78% са срещу обявената мобилизация, само 11% я подкрепят“, коментира Димитрова.

По думите ѝ тази обществена нагласа започва да служи като „спирачка“ пред нарастването на вота за „Възраждане“. Интересно е коя от двете тенденции ще надделее в деня на вота.

Ключово за БСП пък ще е дали по-възрастното население ще се справи с машинния вот, защото по този начин социалистическата партия може да загуби чисто технологично част от своите избиратели.

Относно последните две места – за „Български възход“ и за „Има такъв народ“ – шансовете да влязат в парламента според социолозите е 50 на 50. Към момента тяхната мобилизация за гласуване и колебанието е доста висока, така че е рисково участието им, уточни социологът.

Според електоралните нагласи около 70% от българските избиратели искат да има правителство пред лицето на множеството кризи, пред които е изправена България.

Несигурността, в която живеят и непрекъснато повтарящите се избори, не се оценява позитивно. В същото време обаче има голяма степен на скептицизъм дали партиите ще успеят да съставят правителство.

47,1% смятат, че е по-вероятно да има кабинет, 42,8% са на противоположното мнение, а 10,1% нямат мнение.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини