- Реклама -

- Реклама -

вторник, 31 януари 2023 г.
2.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Альоша потъна в мрак навръх Деня на независимостта

Община Пловдив спря художественото осветление на паметника „Альоша“ в нощта срещу 22 септември и в следващите два дни. Така градът се присъединява към инициативата „Мрак за светлина“, зад който застанаха десетки интелектуалци и общественици. 

Преди дни те призоваха кметовете на София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна за Деня на независимостта в  00,00 часа на 21-ви срещу 22 септември, да изключат поне за 24 часа тока на осветяваните съветски паметници, символи на „една отминала и мрачна епоха“. Тяхното затъмнение ще обозначи жаждата на хиляди български граждани за онази светлина, която излъчват демократичните ценности на Европа.

В утрото на Деня на независимостта тези фигури на злото, потънали в тъмнина, ще символизират дългоочакваната, макар и малка, стъпка за преодоляване на зависимостта ни от Русия и нейната безрадостна роля за България, пишат инициаторите.

Накарайте ни да се гордеем с независимостта си, а не да осъзнаваме ежедневно, че България  е на колене пред Путинова Русия! Преди 114 години дедите ни са успели, ще успеем и ние! – написаха в писмото до кметовете на петте най-големи български градове писатели, лекари, журналисти, университетски преподаватели.

Източник: БНР

- Реклама -

Последни новини