- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Ангел Каралийчев прави опит за самоубийство преди сватбата си

Избрано

Един от най-добрите разказвачи на приказки в българската литература Ангел Каралийчев има повод да бъде почетен подобаващо през 2022, тъй като се навършват 120 години от рождението му и 50 – от неговата смърт. Писателят се появява на бял свят на 21 август 1902г. в Стражица, а умира на 14 декември 1972 г. в София.

Въпреки че следва първо химия, а след това и дипломация, той се посвещава на писането и оставя в литературната съкровищница много книги за деца и юноши, сред които „Ането“, „Тошко Африкански“, „Житената питка“. За тритомника си „Приказен свят“ пък е увековечен в почетния списък на Международния съвет на детската книга през 1972 г. и е първият български писател, удостоен с тази чест.

Въпреки че е разказал много приказки, животът на Ангел Каралийчев въобще не е приказен. Той прилича повече на трагичен роман, а изпитанията за писателя не са едно и две.

Когато е само на 22, той се запознава с 8-години по-голямата от него актриса Вела Ушева. Тя играе в Народния театър и дори вече е дебютирала в киното с филма „Под старото небе“, изпълнявайки ролята на селската хубавица Севдана, която полудява и накрая умира в ръцете на баща си. Според Вела любовта им е пламнала от пръв поглед, въпреки че тя въобще не си представя брак между актриса и писател. Даже го казва в прав текст на Каралийчев. Това обаче не обезкуражава писателя и след пет години връзка двамата решават да се врекат във вечна вярност. През цялото това време обаче Ангел Каралийчев е раздиран от маниакална ревност. Прави забележки на любимата си за късите поли и за срещите й с почитатели. В пристъп на ярост дори изхвърля букетите от ръцете й. Накрая й поставя условие да се откаже от професията на актриса. Само и само писателят да се успокои, тя напуска трупата на Народния театър. Преди сватбата обаче се случва трагичен инцидент, който преобръща живота и на двамата. След едно скарване Каралийчев се затваря в стаята си, опира дулото на пистолет до гърдите си и натиска спусъка. Куршумът минава на три сантиметра от сърцето му, пронизва гръдния кош и засяда в гърба. В безсъзнание писателят е откаран в болница, а лекарите дълго се борят за живота му. Хирурзите решават да не вадят куршума и така той остава в тялото до края на земните дни на Каралийчев. Като причина за опита за самоубийство съществува още една версия и тя е, че писателят е загубил голяма сума пари, играейки на рулетка.

За страстта му към хазарта свидетелстват негови съвременници, както и самата Вела Ушева. Веднъж тя остава шокирана, когато любимият й предлага да й купи скъпо палто, при условие че предишния ден не е имал никакви пари. Когато го пита откъде има такава голяма сума, той обяснява, че я е спечелил на рулетка.

Дали ревност или хазарт е причината за трагичната случка, се спори и до днес, но по-важното е, че Каралийчев е изписан от болницата и се възстановява. Писателят сключва брак с Вела, а техни кумове са поетът Николай Лилиев и писателката Анна Каменова.

Житейските изпитания за семейството обаче не приключват. Само за три години те губят и двете си деца. Първо умира синът им Ангел, а след това и дъщеря им Ани, на която е посветена повестта „Ането“. След трагедията Каралийчев за кратко спира да пише. От депресията успява да го извади добрият му приятел Никола Фурнаджиев, който го води на риболов, за да го разсее. За Вела животът също се превръща в кошмар. Освен че е погребала две деца, тя няма и изяви на сцената.

Въпреки трудните моменти бракът на двамата продължава 41 години. Самата Вела се нагърбва с тежката задача да преписва на пишеща машина създаденото от ръката от съпруга й. Тя е до него и последните седем години от живота му, когато той боледува и е напълно обездвижен.

Клюкарите обаче не спират да разпространяват всевъзможни слухове за изневери на писателя, който, когато бил здрав, не спирал да ходи на срещи с читатели. Дори има една впечатляваща история, разнасяща се от уста на уста. Говори се, че на погребението на Каралийчев се появява жена, оставя 50 червени карамфила на ковчега му и застава встрани, за да наблюдава церемонията. Според някои това е последната му голяма любов – детската учителка Мария.

Хляб и сол от читателки за писателя

Превежда чужди приказки, колегите му не го обичат

Скандални разкрития прави през 90-години на миналия век Радка Джогова – една от племенниците на Ангел Каралийчев. Писателят е и неин кръстник. В интервю тя казва: „Аз не оспорвам това, че Ангел Каралийчев е добър разказвач, но моят съпруг, както и аз сме филолози и разкрихме, че той и жена му превеждат от произведения на братя Грим и от испански народни приказки. Още навремето им казвахме, че ще дойде момент, когато хората ще учат езици и сами ще открият истината.

Освен това колегите му не го обичаха много. Преди 9 септември той имаше едни политически убеждения, но след това ги промени. Той е човек, който се нагаждаше към всеки режим. Колкото и да говорят, че Каралийчев е обичал децата, моите впечатления не са такива. Освен това е крайно време да спрат да го смятат за писател, защото той е просто един преразказвач или по-правилно – преводач“.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини