9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Антиваксърите се заеха с прокремълска пропаганда

През последните четири седмици нахлуването на Русия в европейската ѝ съседка прикова вниманието на целия свят, като остави всичко останало на заден план – включително и продължаващата вече две години криза с COVID-19.

За тези, които са дълбоко ангажирани с онлайн теориите на конспирацията беше логично да подхванат тази нова тема, която да поддържа интереса и ангажираността на онлайн аудиторията. Под общия знаменател на дезинформацията, подкрепяна от Русия и готовата дигитална екосистема от групи във Facebook, канали в Telegram и различни алтернативни социални мрежи, преминаването от коронавируса към войната в Украйна беше безпроблемно.

Информационната война се разиграва в реално време в целия Европейски съюз и Съединените щати, докато добре организираните и големи онлайн общности, които преди това се противопоставяха на ограниченията на COVID-19, сега представят руската инвазия като война между доброжелателната Москва и Киев и неговите западни съюзници – сега представени като потисници на Новия световен ред. Това са заключенията на експерти по дезинформация и групи за проверка на фактите.

„Сферата на конспирацията е своеобразна куха обвивка, която се пълни от развитието на новините“, казва Полин Талагран, която наблюдава работата на АФП по проверка на фактите в световен мащаб. „Независимо дали става въпрос за ваксини или маски, винаги има нещо, което ще привлече хора, които лесно могат да бъдат манипулирани и са недоверчиви към традиционната информация. Проблемът с тези повтарящи се кризи е, че те допринасят за разширяването на тези аудитории и водят до утвърждаване на техните наративи“, допълва тя.

Както и при дезинформацията, свързана с коронавируса отново ключова роля играят социалните мрежи като Telegram и алтернативната платформа за споделяне на видеоклипове Odysee – една от останалите платформи, които осигуряват свободен достъп в Европа до забранената подкрепяна от Кремъл телевизия RT. Макар че основните платформи са премахнали или понижили рейтинга на това конспиративно съдържание, във външните краища на мрежата ограниченията са малко или никакви.

Конспиративните групи за COVID-19 във Facebook – някои от тях с десетки хиляди членове – обвиняват Запада, а не Русия, че е предизвикал войната. Каналите в Телеграм, които в началото на февруари се обявяваха срещу т.нар. „дълбока държава”, сега публикуват снимки на мъртви украинци, като твърдят, че те са фалшиви. Уебсайтове, свързани с QAnon лансират тезата, че Русия е нахлула в западната си съседка, за да изтреби сексуалните насилници на деца – основна мантра на тази конспиративна теория.

„Засилването на прокремълските разкази за войната всъщност не е свързано с Русия, а с продължаващия скептицизъм на тези групи към собствените им правителства“, казва Греъм Бруки, старши директор на Лабораторията за дигитални криминалистични изследвания към Атлантическия съвет, която следи за лъжите в интернет. „Вниманието на света е насочено към инвазията на Русия. Съвсем естествено е войната в Украйна да се превърне в основна тема на разговор в конспиративните групи“.

Бързината, с която бившите теоретици на конспирацията за COVID се насочиха към разпространението на проруска пропаганда в европейски страни като Франция, Германия, Испания, Швейцария и Чешката република, е светкавична.

Крайно десни политици и влиятелни личности в държави като Франция, Германия и САЩ – много от които бяха гласовити противници на ограниченията на COVID-19 – сега разпространяват дезинформация, в която се твърди, че НАТО е провокирало инвазията на Русия или че украинската армия е атакувала първа невинни цивилни.

Източник: БГНЕС, „Политико“

 

Последни новини

- Реклама -