11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Антон Кутев: В момента ние сме много близо до война

Има ли война между държавния глава Румен Радев и кабинета? На връх Шипка президентът разкритикува отново управляващите и ги обвини във „властова булимия“. Според говорителя на бившия служебен кабинет Антон Кутев „няма президент, който да иска служебно правителство”.

В понеделник депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков по Нова тв разви идеята да бъде намалена властта на държавния глава и дори спомена възможност за импийчмънт.

„Божанков е един от най-опитните им депутати. Аз продължавам да твърдя, че от 240 депутати в Народното събрание 190 не знаят как се пишат закони. Още по-малко знаят как ще работи законът, как се налага и как се прекарва през самото НС”, посочи Антон Кутев.

По думите му, когато такива хора започнат да уволняват, назначават, съкращават правомощия, става страшно. „На тяхно място бих го карал малко по-кротко“, каза още говорителят на бившия служебен кабинет.

Кутев коментира и позицията на Румен Радев за войната в Украйна. Според него „президентът достатъчно ясно и категорично е заклеймявал агресията на Русия в Украйна”.

„В момента ние сме много близо до война. На Балканския полуостров има напрежение, което стига до въоръжени сблъсъци“, заяви бившият говорител на служебния кабинет.

Според него България пропусна много възможности за инвестиции във въоръжаване през годините по простата причина, че винаги е стоял въпросът за какво да дадем парите – за оръжие или за социални помощи, или за образование. България трябва да се развива с повече инвестиции във въоръжение и да има повече независимост на армията, добави Кутев.

„Служебното правителство свърши много повече по отношение на европейската интеграция, отколкото много други редовни правителства. Като примери – пълната газова диверсификация, процесите Шенген, ОИСР и еврозоната бяха придвижени от служебното правителство“, каза Кутев.

Той коментира и това, че президентът Румен Радев няма да представлява България на срещата на върха в Литва. „Това е решение на правителството. Друг е въпросът до какво ще доведе това. Аз много се надявам една последователна външна политика да бъде проведена оттук нататък. Очевидно знакът е, че те искат да поемат ангажимента към външната политика, което е редно да прави правителството. Друг е въпросът дали всичко това няма да доведе до дисбалансиране на позицията на България, което аз смятам за прибързано.“

„Няма как Украйна с конвенционални военни сили да победи една държава като Русия с ядрени военни сили. Това са несравними величини. Тази война няма как да се развърже на полето на боя, тя трябва да се развърже с дипломация“, категоричен е той.

 

Кадър: бТВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img