25.8 C
София
събота, 15 юни 2024 г.

Антон Кутев става служебен министър на културата

Настоящият съветник на Румен Радев по парламентарните въпроси и бивш депутат от БСП Антон Кутев най-вероятно ще бъде министър на културата в евентуален бъдещ служебен кабинет, научи „Филтър“ от хора на „Дондуков“ 2. Във всички нормални страни Министерството на културата заедно с тези на образованието и здравеопазването са смятани за най-важните и престижни. У нас през последните десетилетия ведомството е неглижирано и оставено да крета с най-ниския бюджет.

Антон Кутев е бивш депутат в три народни събрания, а в 44-тия парламент оглавяваше Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Той е сред членовете на БСП, които винаги са защитавали собствено мнение, често против „правата“ линия на партията, а от няколко години е сред най-близките хора до президента. Кутев бе говорител на последните две служебни правителства, а в момента е фаворит за поста на Атанас Атанасов.

За разлика от повечето хора във властта Радев е сред хората, които проявяват отношение към културата не само навръх 24 май или при награждаването на творци. Едва ли само заради протоколни задължения, често може да бъде видян сред публиката на театрални, оперни постановки и концерти, а дъщеря му Дарина е студентка в НАТФИЗ в класа на Пенко Господинов.

Колкото до Антон Кутев, той е кръвно свързан с българската култура. Племенник е на големия ни композитор Филип Кутев, но това не е всичко. Бившият депутат от левицата е дипломиран изкуствовед и може да бъде забелязан на всяка голяма и интересна изложба в столицата и в страната. Определено има професионално отношение към изобразителното изкуство, но негови приятели и съмишленици разкриват, че е човек, изкушен от театъра, киното и литературата.

Междувременно стана ясно, че хората на Радев са обсъждали и други имена за поста на шеф на културата, сред които настоящият директор на Народния театър Васил Василев, както и актьорът Рашко Младенов, който бе служебен министър през 2017 година, но везните са наклонили към Антон Кутев заради неговата откритост, диалогичност и експертиза.

Въпреки първоначалните очаквания, че Велислав Минеков ще заеме отново поста, той е отпаднал от списъка на кандидатите заради липсата на каквито и да било реформи по време на двата му служебни мандата миналата година. Престоят на Минеков в правителството ще бъде запомнен само с опитите му да си разчисти сметките със стари врагове, а не с решаване на натрупаните проблемите в културата. Дори в своята област на изобразителните изкуства скулпторът не направи нищо полезно. Националната галерия продължи да запада под ръководството на несъстоятелната директорка Яра Бубнова, а така не стана ясно къде и за какво точно отидоха близо 2 милиона лева от дарението на българката с австралийски паспорт Маргарита Занеф.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини