spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София
Категории:

Антъни Блинкен обвини Русия за безредиците в Шри Ланка

Избрано

Наложените от Русия ограничения върху износа на украинско зърно може да са допринесли за безредиците в Шри Ланка, обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който изрази опасения да не отключат и нови кризи, предаде Франс прес.

„Виждаме навсякъде ефекта от руската агресия. Тя може да е допринесла за ситуацията в Шри Ланка. Загрижени сме за последиците в цял свят“, заяви Блинкън на пресконференция в Банкок.

Блинкън прикани Русия да позволи близо 20 милиона тона зърно да бъдат извозени от Украйна, където Москва нахлу през февруари.

„Установяваме, че в цял свят нараства продоволствена несигурност, която бе съществено изострена от руската агресия срещу Украйна“, заяви той.

Блинкън добави, че има отражение и в Тайланд, където цените на торовете „са скочили“ заради блокадата.

„Това е важно, особено в една динамична селскостопанска страна като Тайланд, защото при липса на торове, както знаем, добивите ще намалеят следващата година и цените може да се вдигнат“, увери той.

Шри Ланка е обхваната от бурни вълнения, предизвикани от силен недостиг на храни, лекарства и горива.

Президентът Готабая Раджапакса обеща вчера да подаде оставка, след като демонстранти нахлуха в неговата резиденция.

Русия заяви, че ще разреши украинските кораби, натоварени със зърно, да заминат, ако украинската армия разминира пристанищата, но Киев отказа от страх за сигурността на черноморското си крайбрежие.

Днес Блинкън е в Тайланд, най-отдавнашния съюзник на САЩ от региона, след среща с колеги от Г-20 на индонезийския остров Бали.

Утре първият американски дипломат ще замине за Япония, за да поднесе лично съболезнования заради убийството на бившия японски премиер Шиндзо Абе в петък.

Последни новини