- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Арестуваха боса на бандата, заради която загинаха полицаите в Бургас

Задържан е мъж, за когото има доказателства, че е ръководил групата за трафик на мигранти, замесена в катастрофата между патрулка и автобус в Бургас, съобщи Би Ти Ви(link is external).

Прокуратурата в Пловдив вече е събрала доказателства, че мъжът е действал в организирана престъпна група. Най-късно утре прокуратурата ще напише диспозитивите на обвинението.

В катастрофата, станала на 25 август при преследване между автобус с чужда регистрация и полицейски екип в Бургас, загинаха двама полицаи. По-късно стана ясно, че бракуваният автобус с бежанци е бил каран от 15-годишният сириец Омар, който е живеел в центъра за временно настаняване на бежанци в Харманли. Той се призна за виновен, като в момента е в ареста.

Каналът е управляван от 30-годишен гражданин на Сирия, който живее в Пловдив. Той имал разрешение да пребивава у нас и официално е служител на изпълнителна длъжност в голямо дружество в Пловдив, съобщиха на брифинг от прокуратурата в Пловдив.

При акцията по разбиването на канала са задържани общо 12 души. Арестите са извършени в Харманли, Хасково, Средец и Пловдив. Отделно се задържани 22 мигранти до Средец, пресекли незаконно границата. Те е трябвало да се включат в този канал и така да стигнат до Европа.

Каналджията е имал връзка с двама души от Истанбул, които набирали мигранти по групи, съобщиха от прокуратурата, цитирани от БНР(link is external). Схемата била следната – когато се съберат повече мигранти, те се свързват със сириеца в Пловдив, а той от своя страна с хора от Харманли, Средец и Хасково, които му осигурявали автомобили и шофьори. Последните са случайно избирани – сред тях има както чужденци, така и български граждани. Те взимат нелегалните мигранти и се отправят към Пловдив, а след това към Западна Европа. Сириецът имал задачата да организира транспорта им през България. За услугата те плащали по 3000 евро на човек, превеждани по банкова сметка. Организаторът разпределял парите по долните звена за транспорт и логистика.

За 12-те задържани се събират доказателства, че са част от организирана престъпна група за трафик на мигранти през страната ни.

Източник: bTV

- Реклама -

Последни новини