- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
събота, 3 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Аржентина и Иран са подали молби за приемане в БРИКС

Избрано

Аржентина и Иран са подали молби за приемане в БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, РЮА). Това съобщи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Докато в Белия дом мислеха, какво още да изключат, забранят или развалят по света, Аржентина и Иран подадоха молби за приемане в БРИКС“, написа говорителката.

По-рано вчера говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде съобщи, че Техеран е подал молба за приемане в БРИКС.

В тази връзка са проведени поредица от консултации, добави Саид Хатибзаде. Той каза, че въпреки че БРИКС не е договор или международно споразумение, а се основава на много творчески механизъм с широки аспекти.

Говорителят отбеляза, че членовете на БРИКС съставляват 30% от брутното производство на света и 40% от световното население. Той изрази надежда, че членството на Иран в БРИКС ще доведе до „добавени стойности“ и за двете страни.

По време на виртуална среща на върха на Бизнес форума на БРИКС, на която присъстваха висшите лидери на групата в петък, иранският президент Ебрахим Раиси изрази готовността на страната да сподели своите огромни възможности и потенциал, за да помогне на БРИКС да постигне целите си.

Миналата седмица президентът на Аржентина Алберто Фернандес на заседание на формата „БРИКС плюс“ изрази стремежа на страната си да бъде приета за пълноправен член на организацията.

На 23-24 юни 2022 г. в Пекин се проведе XIV среща на върха на неформалната междудържавна асоциация БРИКС, която включва Федеративна република Бразилия, Руската федерация, Република Индия, Китайската народна република и (от април 2011 г. ) Република Южна Африка. Асоциацията е създадена по инициатива на Русия през юни 2009 г. От 2015 г. Иран е наблюдател в БРИКС, Индонезия, Турция, Египет, Аржентина, Нигерия, Сирия, Бангладеш, Гърция, Таджикистан, Тайланд и Мексико изразяват желание за участие в асоциацията. БРИКС е най-големият форум на незападния свят.

През 2015 г. групата на БРИКС създаде първите финансови институции – Новата банка за развитие (НБР, NDB) и Контингентния резервен пул на БРИКС. НБР с уставен капитал от 100 милиарда долара е призован да финансира преди всичко инфраструктурните проекти на „петте“ страни, по-специално „Великия път на коприната“. Пулът от условни валутни резерви на БРИКС ще бъде насочен към решаване на проблеми и с платежния баланс.

БРИКС е асоциация, създадена с цел съвместно решаване на проблеми от икономически характер. Изказвайки се на настоящата среща на върха на БРИКС, руският президент Путин отбеляза, че темата на срещата на върха „Укрепване на висококачественото партньорство на БРИКС, навлизане в нова ера на глобално развитие“ е много актуална, страните от асоциацията задълбочават взаимодействието по целия спектър от въпроси на глобалното и регионалното. дневен ред, всяка година авторитетът на БРИКС и влиянието му на световната сцена се увеличават.

Това е обективен процес, тъй като страните от „петицата“ имат огромен политически, икономически, научен, технологичен и човешки потенциал и ние наистина имаме всички възможности за съвместна ефективна работа, насочена към осигуряване на международна стабилност и сигурност, устойчив растеж и просперитет, за подобряване на благосъстоянието на населението. В същото време политическото влияние на БРИКС се определя от факта, че страните-членки са авторитетни членове на водещи международни организации и структури (ООН,G 20, Движение на необвързаните, Група 77), както и регионални асоциации.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини