spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
15.3 C
София

Артистите на бунт, взеха им 31 милиона лева

Избрано

Симеон АСПАРУХОВ

Вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев е ощетил творците, които се занимават със сценични изкуства, с 31,5 милиона лева, стана ясно след актуализацията на бюджета.

Парите са били предвидени да влязат в новия бюджет, за да бъдат повишени мизерните заплати на актьори, които нямат никаква финансова мотивация да работят в театрите днес. Стартовата заплата на току-що завършил НАТФИЗ актьор е 900 лв., а шансовете тя да бъде повишена през годините, са минимални. Затова в Културното министерство обмисляли 31,5 млн. лв. да бъдат насочени към хората, които се занимават със сценични изкуства.

Седмица преди актуализацията на бюджета да влезе за обсъждане в Народното събрание, се оказва, че Василев е прехвърлил сумата към Фонд „Култура“. Там 30 милиона лева са били разпределени на зелено за различни проекти, чиято реализация въобще не е гарантирана. Културтрегерите са в потрес, защото за проект се дават между 5 и 20 хиляди лева, а разпределението на такава крупна сума само за седмица повдига много въпроси кой и за какви проекти е бил финансиран.

По нареждане на Асен Василев за сценичните изкуства се заделят едва 1,5 млн. лв., при това се поставя условие те да бъдат използвани за повишаване заплатите на администрацията в Културното ведомство.

Затова гилдията на артистите ще настоява да бъде направена щателна проверка във Фонд „Култура“ и да стане ясно кой и по какви критерии е получил финансова инжекция за сметка на актьорите от театрите в цялата страна.

Последни новини