- Реклама -

- Реклама -

2.7 C
София
неделя, 3 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Асен Василев: Инфлацията през втората половина на годината ще е по-ниска

„Инфлацията, заложена в бюджета, е 5,6% на средногодишна база, като се очаква във втората половина на годината да е по-ниска“, заяви от парламентарната трибуна министърът на финансите Асен Василев.

„При нас инфлацията до голяма степен е внос и зависи от решенията на Европейската централна банка, която за момента дава сигнали, че ще започне порестриктивна политика, съответно политика по овладяване на инфлацията. Ако това не се оправдае, съответно ще бъде отразено в макроикономическите прогнози и в актуализацията на бюджета през юни“, посочи той при обсъждането на държавния бюджет за 2022 г.

Министърът на финансите обясни, че дългът, който взимат тази година, е малко по-нисък от дълга, който беше предвиден в бюджета миналата година, а разходите са увеличени значително спрямо миналата година. Той посочи, че при 4-4,5 млрд. дълг за миналата година и за тази година, имаме увеличение на разходите с около 12 млрд. лева.

„Т.е. 8 млрд. увеличение на разходите не се правят за сметка на дълг, а на допълнителни постъпления в хазната“, отбеляза Василев.

По думите му това означава, че от една страна, приходните агенции са си свършили работата и тази година е заложено също повишаване на събираемостта, а от друга – българските фирми и работници са успели да изработят този продукт.

„Този бюджет, въпреки значителните допълнителни инвестиции, всъщност се изпълнява с по-малко дълг от бюджетите, които са били предвидени миналата година“, заяви финансовият министър.

„Когато колегите от ГЕРБ питат къде са допълнителните приходи, къде са 8-те млрд., къде са спрените кранчета – тук са. Ние правим инвестиции от 12 млрд. лева повече с дълг, който е по-малко от това, което вие сте предвидили“, обърна се той към опозицията.

 

Източник: БТВ

снимка:

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -