25.8 C
София
събота, 15 юни 2024 г.

Асен Василев: Роднините на Васил Терзиев нямат значение

Роднините на Васил Терзиев нямат значение. Това обяви финансовият министър Асен Василев пред БНР. Той смята, че издигането на кандидатурата на Вили Лилков за кмет на София от група интелектуалци е преекспониран проблем.

„Васил Терзиев ще бъде добър кмет на София, който ще може да реши истинските проблемите на града. Кои са роднините на един човек няма никакво отношение към това как той ще си свърши работата. Господин Лилков се яви на избори за кмет на София и мисля , че спечели около 10 хиляди гласа“.

Силно вероятно е ПП и ДБ да се явят заедно на местните избори и в други градове освен София, съобщи Василев.

„Очакваме до седмица-две да започнем да обявяваме кандидати и в други градове. В повечето, особено в големите, колегите искат да се явяват заедно“.

Заслужаваше си рискът, който ПП-ДБ пое при съставянето на това правителство, каза още финансовият министър.

„България се върна на международната сцена. Успяхме да направим нормален бюджет, който да не изгони инвеститорите и да започнем политики, които са смислени“.

Василев коментира и искането на синдикатите да се намерят още 300 милиона лева, необходими за увеличение на заплатите в бюджетната сфера.

„През последните 15 години има само една, в която от МВР не са протестирали за заплати. През миналата те получиха увеличение с 20%. Да се прави ново, но без тази система да е реформирана, ми се струва не много разумно. Това обаче е преценка на депутатите“.

„НС преценява. Ние ще му предоставим информацията. Моят съвет е много внимателно да се огледа какви са заплатите, колко са се вдигнали през последните няколко години и дали избирателно да се повишават в някои сектори. В момента се подхожда с еднакъв аршин към всички. Ако депутатите решат да вдигнат избирателно заплатите в някои сектори, това е тяхно право“.

В капиталовата програма има резерви, защото всички средства за завършващите европейски програми са заложени, без оглед дали проектите ще бъдат реално завършени, посочи Василев.

Има известни буфери в бюджета, но те не са толкова много, с колкото би било спокойно, обясни още той.

„Бюджетът е изпълним, но е трудно изпълним. Към края на май заварихме дефицит от 1.2 милиарда. Вече сме на излишък от 200 милиона. Приходните агенции заработиха в един по-ритмичен режим. Ръст от 1.8% е една идея по-нисък от този, който ще постигнем. Не се притеснявам за бюджетния дефицит от 3% към момента. Очаквам да успее да издържи бюджетната рамка“.

Финансовият министър не очаква БЕХ и ВМЗ – Сопот да останат без средства за модернизиране и развитие заради внасянето на дивидент.

„По последния тримесечен отчет в БЕХ има 2.4 млрд. – в дружеството майка и още около 3 милиарда в другите дружества. Допълнителният дивидент, който трябва да внесат, е 800 милиона. По никакъв начин не е застрашена инвестиционната програма. За ВМЗ – Сопот има неразбиране. Ние взимаме 100% от дружествата, където държавното участие е 100%. Те си остават на 50% дивидент“.

Финансовият министър обясни защо не са върнати старите данъчни ставки на ДДС, въпреки че COVID пандемията, заради която бяха въведени, приключи.

„Връщаме ДДС върху цената на газа, защото енергийната криза отмина. Останаха 3 ДДС ставки, които не са върнати – едната е върху детските храни и има нагласа тя да остане по-ниска за по-дълго. Втората е върху хляба – тук все още не са се успокоили напълно пазарите. Третата е свързана с ресторантьорството, където има заявка за изсветляване на сектора, а 9-те процента помагат за това. Предвидили сме запазването й. В данъчното законодателство обаче ще бъде записано, че клиентът може да стане и да си тръгне без да плати сметката, ако не получи касов бон“.

Този бюджет не затяга коланите, увери Василев.

„В него има 12% увеличение на пенсиите. Повишени са и почти всички социални разходи. Има увеличение на лекарските и учителските заплати, както и над 600 млн. лева допълнително увеличение на заплатите в администрацията. Има рекордна инвестиционна програма. Този бюджет не намалява или орязва драматично разходи, и въпреки това сме в рамките на позволените 3%. Това се случва, защото успяваме да си съберем данъците“.

Асен Василев потвърди, че ПП-ДБ ще излъчи кандидатура за вицегуверньор на БНБ.

„Когато групата има номинация, тя ще бъде съобщена“.

Той обясни, че все още не е взето решение дали ПП-ДБ ще издигне своя номинация за управител на Сметната палата.

Василев коментира и аргументите срещу провеждането на референдума на „Възраждане“ за еврото.

„Те са чисто юридически. Така формулираният въпрос е забранен от Конституцията, защото е по ратифициран международен договор. Сега трябва да се произнесе Конституционният съд“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини