33.8 C
София
събота, 13 юли 2024 г.

„Асошиейтед прес“: Новият изблик на насилие шокира България

През 90-те години на миналия век убийствата на обществени фигури се случваха често в България, но сега новият изблик на насилие шокира страната, отбелязва Асошиейтед прес.

В новината по същата тема, публикувана от Франс прес, се припомня и, че неотдавна известен български престъпник, издирван от Интерпол, е бил убит в дома си в Кейптаун, в Южна Африка.

„Дойче веле“ и Ей Би Си също пишат за убийството на Алексей Петров. Ей Би Си акцентира, че то е станало посред бял ден, а „Дойче веле“ припомня, че убитият е имал полемично минало.

Италианската агенция АНСА и италианския в. „Кориере дела сера“ коментират случая с тримата българи, задържани във Великобритания, по подозрения в шпионаж в полза на Русия, като и двете медии поставят акцента, че те са притежавали и фалшиви италиански паспорти, редом с документи за самоличност на други държави.

Британското издание „Спектейтър“ също се спира върху случая с тримата българи, задържани във Великобритания. „Дали Путин извършва аутсорсинг в България на шпионажа си“, пита изданието в заглавието на публикацията си. В нея се припомня, че „расовите, религиозните и културните връзки не се разкъсват толкова лесно и историческите връзки на България с Русия очевидно са все още непокътнати на някои нива“. „При положение че руските граждани във Великобритания са под строго наблюдение след нахлуването на Путин в Украйна, не е изненадващо, че Кремъл изглежда се обръща към българските си приятели и иска от тях да направят някои услуги от миналите времена“, се допълва в материала.

Британският в. „Таймс“ пише, че двойката сред тримата български граждани, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, е отделяла от времето си, за да помага на българи мигранти във Великобритания. Двойката е разказала как е приемала оферти за работа вечерта, за да може да прекарва дните си, като предлага на българите, устройващи се в Лондон, безплатни курсове по английски и съвети как да станат британски граждани.

Изданието „Нюзуик“ пък се спира върху убийството на инвеститор в криптовалути, чието тяло бе намерено разчленено в София. Медията припомня, че убитият 41-годишен мъж, е имал и американско гражданство и представя какво пишат българските медии за предполагаемите мотиви за това деяние. Това е вторият криптоексперт, който бе намерен убит при брутални обстоятелства в рамките на месец, посочва „Нюзуик“. Първият беше Фернандо Перес Алгаба, части от чието тяло бяха открити в червен куфар, изхвърлен в Буенос Айрес на 23 юли, след като той беше обявен за издирване пет дни по-рано. Алгаба се хвалеше в „Инстаграм“ с екстравагантния си начин на живот, финансиран от криптоинвестиции. Аутопсията на тленните му останки разкри, че той е бил прострелян три пъти, преди трупът му бъде разчленен.

Източник: БТА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини