- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Астрономите се усъмниха, че са открити първите звезди на Вселената

Антена на езеро в Индия (показана) не откри признаци за първите звезди на Вселената в радиовълните, които инструментът улови, поставяйки под въпрос отчетено по-рано измерване                                        

Нов експеримент не открива намек за „космическата зора“, за която се твърди от по-ранно проучване Нов експеримент не открива намек за „космическата зора“.

Ново проучване хвърля съчнение за първите проблясъци на звездната светлина във Вселената. През 2018 г. изследователи твърдят, че тънък „подпис“ в радиовълните от началото на историята на Вселената е разкрил ерата, когато са се включили първите звезди, известна като космическа зора.

Но първият експеримент за тестване на заключенията на това изследване не открива следи от тези ранни звезди, съобщават учените в Nature Astronomy. Точно след Големия взрив преди около 13,8 милиарда години Вселената била гореща яхния от материя. Звездите вероятно не са светнали до поне 100 милиона години по-късно – това е слабо разбрана ера на космоса.

Намирането на признаци на първите лъчи звездна светлина би допълнило историята на космическия произход. Така че твърдението от 2018 г. за точно определяне на тези най-ранни отблясъци от експеримента EDGES в австралийската пустош предизвика астрономическа суматоха.

Това определено предизвика силно вълнение в цялата ни общност с този удивителен резултат. Изследователите съобщиха, че са открили спад в определени дължини на вълните на радиовълните, знак за светлина от първите звезди, взаимодействащи с околния водороден газ.

Но резултатът бързо предизвика скептицизъм, тъй като спадът беше по-голям от очакваното. За да разберат дали сигналът за първата звездна светлина е бил реален, учените ще трябва да направят повече измервания.

Учените направиха точно това с измерването с форма на антена на фоновия радиоспектър 3 или SARAS 3, проектиран да плува на върха на езеро. На Земята радиовълните идват от различни източници, които трябва да бъдат внимателно отчетени, за да разкрият по-финия сигнал от космическата зора. Неправилното разбиране на тези други източници на радиовълни може да доведе до неотчетена експериментална грешка, която може да даде неверни резултати. По-специално, експериментите на сушата трябва да се борят с радиовълни, излъчвани от земята, които са трудни за оценка поради сложната, слоеста природа на почвата.

Когато антената е на върха на езеро, е по-лесно да се прецени какви видове радиовълни идват от еднаква вода отдолу. Данните, взети от две езера в Индия, не разкриват следи от потапяне. Новото проучване подчертава колко трудно е това измерване.

Други експерименти също работят върху подобни измервания. Тези тестове може най-накрая да осветят прехода на Вселената от тъмнина към светлина.

Източник: ScienceNews

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -