19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

Атанас Пеканов: В края на месеца ще поискаме първото плащане по Плана за възстановяване

„Зелената сделка“ е начинът, по който ще станем по-независими енергийно. Чрез изграждането на възобновяеми енергийни източници Европа ще бъде по-силна и ще може да се абстрахира от геополитическите конфликти. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Първите средства по плана за възстановяване и устойчивост се очакват през есента.

„В края на месеца ние ще подадем първото искане за плащане. По него бяха изпълнени 21 от 22 условия. Работим активно да приемем последния проект, който не беше изпълнен. В спешен порядък МВР движат този проект. След което започва да тече срок от 2 месеца, в което ЕК ще разглежда всичко, което сме представили“, каза Пеканов.

По второто плащане обаче става въпрос за 66 мерки, от които 22 изискват законодателни промени. Тези промени ще бъдат изготвени от служебното правителство в помощ на следващия парламент, коментира вицепремиерът.

Той критикува решението на предходния парламент за компенсации на 100%, на калпак.

Сега вече не е времето за такива мерки на калпак. Такива трябваше да се правят в първите месеци на пандемията, когато трябваше да действаме бързо, за да дадем сигурност на бизнеса. Всички европейски страни в момента се опитват да стимулират спестяванията, така че фирмите да се напасват към тази нова ситуация“, заяви Пеканов.

По думите му за бизнеса това не звучи добре, но в крайна сметка отговорност на всеки кабинет е да бъде щадят за бюджета. Добрият вариант е да се дават помощи на тези бизнеси, които имат нужда от това, а не на всички, допълни Пеканов.

По думите му има по-добри възможности за оптимизация, ще изпълнят обаче програмата за компенсации.

За потребителите трябва да има помощи през тази зима, хората страдат от повишението на цените, допълни вицепремиерът.

По плана за възстановяване предстои да се приеме критерият за енергийна бедност, за да може да се помогне на нуждаещите се.

„Това е тема, която от дълги години се дискутира, има работна група. Министерството на труда и социалната политика също има свое виждане по този въпрос. В следващите седмици ще изчистим дефиницията и ще можем да я представим“, каза Пеканов.

 

Източник: БНТ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини