11.1 C
София
вторник, 23 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Байдън готов да наложи санкции на Путин

„Съединените щати са готови да наложат персонални санкции на Владимир Путин, ако Русия нахлуе в Украйна“. Това заяви президентът Джо Байдън, който подчерта и че Вашингтон няма да допусне разгаряне на най-сериозния конфликт от Втората световна война насам.

Съюзниците от НАТО предупредиха и Беларус, че евентуално тяхно участие в конфликта в Украйна, няма да бъде оставено без последствия.

Последствията за Русия при инвазия на Украйна ще бъдат огромни – това предупреждение отправи Джо Байдън към Владимир Путин. На въпрос дали обмисля налагане на персонални санкции на руския президент, той отговори с „да“. През годините Вашингтон са налагали подобна мярка спрямо сирийския държавен глава Башар Асад, венецуелския президент Николас Мадуро и либийския лидер Муамар Кадафи.

„Нека изясня на президента Путин едно нещо – ако реши да започне инвазия в Украйна, ще има сериозни последствия, включително икономически санкции. Чувствам се длъжен да засиля нашето присъствие, присъствието на сили на НАТО по Източния фронт, Полша, Румъния и т.н. Ако реши да нахлуе с всички тези части, които в момента са разположени по границата с Украйна, това би била най-мащабната инвазия от Втората световна война насам. Това би променило света.“ – каза Джо Байдън, президент на САЩ

8500 американски военни са в готовност от вчера да бъдат изпратени в Европа. Те, обаче, няма да бъдат разположени на територията на Украйна, каза още Байдън. САЩ подготовят нови пратки с муниции, оръжия и оборудване за Киев. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че целта на Алианса и съюзниците е да покажат на Кремъл, че имат готовност да реагират и ще направят каквото е необходимо, за да предотвратят военен конфликт.

„Съществува реална опасност от нов военен конфликт в Европа, сега, когато Русия отново заплашва да използва военна сила срещу суверенна държава – в случая Украйна. Но НАТО и съюзниците ще положат всички усилия да предотвратят това. Ще го направим като предложим на Русия политическо решение на ситуацията, а също и като отправим ясно послание за евентуалните последствия – включително икономически, ако Москва реши да използва военна сила.“ – заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

От Москва остават твърди в позицията си срещу бъдещо разширяване на НАТО и в частност – членство на Украйна. Русия изпрати изтребители „Су-35“ към територията на Беларус. Минск също беше предупреден от Запада да не се намесва в конфликта в Украйна.

„До известна степен президентът Путин ни показва какъв е резултатът от Студената война. Мисля, че се опитва да върне времето назад, да пренапише правилата на европейската сигурност. Изглежда сякаш се опитва да смекчи американското влияние в Източна Европа и като цяло да прогони Съединените щати от това, което вижда като своя сфера на влияние. Така че едновременно става дума за Украйна, но и за много повече от Украйна.“, каза Андеа Кендъл-Тейлър, директор на програмата за трансатлантическа сигурност

Лидерите на Германия и Франция призоваха Русия да вземе мерки за деескалация на напрежението. Според Еманюел Макрон и Олаф Шолц, развитието на ситуацията е изцяло в ръцете на Владимир Путин. В петък френският и руският президент ще разговарят по телефона.

Източник: БНТ

снимка: БНТ

Последни новини

- Реклама -