spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
15.3 C
София
Категории:

Байдън дава на Москва затворник трафикант срещу свободата на Уилън и Грайнър

Избрано

След месеци на вътрешен дебат администрацията на Джо Байдън е предложила на Москва обмен на Виктор Бут, осъден руски трафикант на оръжие, излежаващ 25-годишна присъда в затвора в САЩ и наричан „Търговеца на смърт“, срещу свободата на осъдения за шпионаж в Русия Пол Уилън и подсъдимата по дело за забранени субстанции олимпийска шампионка Бритни Грайнър, съобщи Си Ен Ен с позоваване на свои информирани източници.

За американското предложение по-рано в сряда съобщи държавният секретар Антъни Блинкен, който изрази намерение да звънне в най-скоро време на руския си колега Сергей Лавров.

„Дадохме съдържателно предложение, което смятаме, че може да бъде успешно, предвид историята на разговорите с руснаците“, казал високопоставен служител на администрацията. Предложението е било направено преди няколко седмици, през юни. Източникът на Си Ен Ен е отказал да коментира спецификата на „съдържателното предложение“.

„За танго са нужни двама. Започваме всякакви преговори, за да върнем у дома американците, държани като заложници или неправомерно задържани, с лошия актьор от другата страна. Ние започваме всички тези преговори с някой, който е взел като заложник човешко същество, американец, и го е третирал като разменна монета “, каза служителят.

Държавният секретар Антъни Блинкен обяви в сряда, че САЩ са представили „сериозно предложение“ на Москва „преди седмици“ за Уилън и Грайнър, които са класифицирани като неправомерно задържани. Първият американски дипломат каза, че възнамерява да обсъди въпроса в предстоящ разговор с руския външен министър Сергей Лавров тази седмица.

„Очаквам, че в близките дни ще си поговоря с руския министър на външните работи Сергей Лавров за първи път от началото на войната“, заяви Блинкен, който допълни, че иска да говори и по темата за сделката за доставка на зърно от Украйна. Американският държавен секретар обаче е подчертал, че това няма да бъдат преговори за Украйна.

Семействата на Уилън, който е задържан от Русия за предполагаем шпионаж от 2018 г., и звездата на WNBA Грайнър, задържан в Москва за притежание на наркотици през февруари, призоваха Белия дом да осигури тяхното освобождаване, включително чрез размяна на затворници, ако е необходимо.

55-годишният търговец на оръжие Виктор Бут, бивш офицер от съветските ВВС, излежава 25-годишна присъда за незаконна търговия с оръжие в затвор със средна степен на сигурност в Марион Илинойс и трябва да излезе на свобода през 2029 година. Разговори за освобождаването му се водят от дълго време, а миналия месец руският омбудсман Татяна Москалова заяви, че се надява Бут да се върне в родината.

Пол Уилън беше арестуван от ФСБ през 2018 година в московския хотел „Метропол“ и беше осъден за шпионаж на 16 години лагер. Баскетболистката Бритни Грайнър, която е олимпийска шампионка, беше задържана на летището в Москва с медицински канабис и сега я очакват до 10 години руски затвор.

В сряда Грайнър даде показания по делото, което се води срещу нея. Тя обясни, че изпитва болки от контузии и представи писмо от нейния лекар в САЩ, в което той ѝ препоръчва да лекува болките с медицински канабис. Говорител на руското външно министерство миналата седмица каза, че легализирането на употребата на канабис в някои части на САЩ няма как да повлияе на това, което се случва в Русия.

Снимка: БТА/АР

Последни новини