13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.
Категории:

Байдън: Заплахата остава, но е постижимо дипломатическо решение за Украйна

Американският президент Джо Байдън каза, че заплахата от руско нападение срещу Украйна остава, но че дипломатическо решение на кризата все още е постижимо.

Това каза Байдънън в специално обръщение към нацията за ситуацията и действията, които САЩ са готови да предприемат.

Съединените щати са готови да поемат подадената от Русия ръка за дипломатическо решение на кризата. Байдън говори за продължаване на дипломатическите усилия със съюзниците и партньорите и спомена, че Америка е предложила конкретни идеи за по-голяма сигурност в Европа, като нови мерки за контрола на оръжията и прозрачност – мерки, които ще важат и за НАТО, и за Русия.

Америка обаче не желае разговорите да се случват на фона на надвиснала опасност от руска инвазия. Байдън посочи, че към момента са нужни доказателства за руските твърдения, че военните се изтеглят.

„Все още не сме потвърдили, че руските бойни единици се завръщат в базите си. Всъщност нашите анализи сочат, че тези части остават в заплашителни позиции. В този момент Русия има повече от 150 000 бойци, обкръжаващи Украйна откъм Беларус и по украинската граница. Възможността за нашествие остава.“

Американският президент изложи и други условия за постигане на резултати – няма да се правят компромиси с основни принципи, свързани с териториалната цялост на Украйна и правото на всяка страна да решава сама как да се отбранява. Това бе в отговор на исканията на Кремъл за гаранции, че Украйна няма да влезе в НАТО.

Дори и без обсъждане на темата за Украйна в НАТО Байдън смята, че има достатъчно поле за дипломация.

С речта си американският президент отправи предупреждение и даде ясно да се разбере, че при ново нахлуване в Украйна цената ще е висока. Той каза, че мерките са готови и могат да влязат в сила веднага, ако се наложи:

„Ще наложим дълготрайни последствия, които ще подкопаят икономическата и стратегическата конкурентоспособност  на Русия.“

Американският президент говори на няколко аудитории като подчерта, че САЩ нямат нищо против руснаците, увери съюзниците от НАТО, че могат да разчитат на подкрепа и представи кризата по руско-украинската граница като заплаха за демократичните ценности по целия свят.

Байдън също предупреди американците, че при покачване на напрежението може да се стигне до увеличаване на цената на енергията, като увери, че се предприемат стъпки това да се избегне.

Байдън също припомни как американци и руснаци са се борили рамо до рамо по време на Втората световна война. Той заяви, че тогава войната е била необходимост, а ако сега Путин даде зелена светлина за нападение, войната ще е по избор.

„Светът няма да забрави, че Русия е избрала да причини ненужни смърт и разрушение. Едно нахлуване в Украйна ще бъде рана, която Русия сама ще си нанесе.“

От Белия дом Байдън бе безкомпромисен и строг, но той подчерта, че не желае думите му да се възприемат като провокация, а като чистата и проста истина.

В речта се забеляза и промяна в тона на администрацията. Байдън заяви, че все още има възможност за нахлуване на руски сили в Украйна, но в обръщението му нямаше скорошните предупреждения, които можеха да се чуят от Белия дом за възможна всеки един момент инвазия на Русия.

Източник: БНР

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img