- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Байдън: Путин сгреши, че ще разедини Запада. Ще плати скъпо за инвазията

По време на първата си реч за състоянието на съюза Байдън говори и за сплотеността на съюзниците. Американският президент начерта планове за справяне с инфлацията в Съединените щати. Речта му продължи 62 минути. Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че руският президент Владимир Путин „ще плати висока цена“ за инвазията в Украйна.

Украйна бе първият акцент в речта на Байдън. Той заяви, че Съединените щати се присъединяват към Канада и Европейския съюз и затварят въздушното си пространство за руски самолети в отговор на инвазията.

Байдън каза, че руският президент Путин е преценил грешно готовността на САЩ и съюзниците да отговорят на руската агресия. Той отбеляза, че Путин е очаквал светът да се поддаде, но вместо това е срещнал „стена от мощ, която никога не е очаквал или си е представял – той срещна украинския народ.“

„Той отхвърли многократни опити за дипломация и грешно прецени, че Западът и НАТО няма да отговорят. Той сметна, че може да ни разедини у дома, в тази зала, тази нация. Той сметна, че може да доведе до разединение също в Европа. Путин сгреши. Ние сме готови. Ние сме обединени. И това направихме – останахме обединени.“

Американският също обоснова санкциите и смисъла от НАТО с думите:

„От историята научихме следния урок – когато диктаторите не плащат цена за тяхната агресия, те причиняват повече хаос. Те продължават. И цените и заплахите за света и Америка продължават да се покачват.“

Байдън каза още:

„Знам, че новините от това, което се случва, могат да са обезпокояващи за всички американци, но искам да знаете – ще сме добре. Когато историята за този момент е написана – войната на Путин в Украйна ще е направила Русия по-слаба, а по-голямата част от света по-силна“.

Американският президент говори пред двете камари на Конгреса. Сред гостите бе и посланикът на Украйна в Съединените щати Оксана Маркарова, която получи бурни аплодисменти.

Подкрепа бе показана и навън с веещи се наред с американското и украинското знаме по Пенсилвения авеню, което свързва Белия дом с Капитолия. Знамената бяха поставени по нареждане на кмета на американската столица. Синьо-жълти флагове и дрехи с тази палитра можеха да се видят и в Конгреса по време на речта.

Една от вътрешнополитическите теми бе тази за инфлацията. Байдън призова и за фокус върху американското производство и вериги за доставки.

„Имаме избор. Един начин за справяне с инфлацията е да намалим заплатите и да направим американците по-бедни. Аз имам по-добър план за справяне с инфлацията. Намалете цените си, не заплатите. Правете повече коли и полупроводници в Америка. Повече инфраструктура и иновации в Америка.“

По темата за Covid-19 американският президент призова за преодоляване на политическите различия:

„Спрете да гледате на Covid като разделяща партийна линия. Вижте го като това което е – ужасна болест.“

Байдън говори в момент, в който според проучване от миналия месец, цитирано от АП 44 процента одобряват как той се справя със задълженията си, а 55 процента не одобряват. През юли миналата година 60 процента са одобрявали работата му, допълва АП.

Традиционно след речта на президента се изказа и опозиционната партия. Тази година републиканците представи губернаторът на Айова Ким Рейнълдс. Тя призова американците „да са обединени в солидарността си със смелите украинци, които с кураж защитават страната си срещи тиранията на Путин.“ Но Рейнълдс също критикува Байдън и демократите, които според нея връщат страната в края 70-те и началото 80-те, когато в страната е имало голяма инфлация, ръст на престъпленията, a “Съветската армия се е опитвала да преначертае картата на света“.

Рейнълдс посочи като провали на администрацията в чужбина съпроводеното с хаос изтегляне от Афганистан, тестовете с балистични ракети на Северна Корея и руската инвазия в Украйна. Тя допълни, че Америка „реагира на събитията в света вместо да ги води“ и че е време Съединените Щати да демонстрират сила по света.

Източник: БНР

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -