35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

Баницата нареди България на 5-о място в кулинарна класация

Българската баница беше класирана в топ 10 на най-вкусните ястия със сирене в света. Тя заема пета позиция в класацията на Taste Atlas.

В топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света попадат още два български традиционни специалитета – овчарска (41 позиция) и шопска салата (14 позиция).

В различните краища на България баницата със сирене се прави по различен начин и може да има различен вкус, обясни пред Радио София проф. д-р Ана Кочева, ръководител на секция „Диалектология“ в Института за български език при БАН. В това тя се е убедила с колегите си, докато са пътували във връзка с работата над интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия.

„Обиколихме Мизия, Тракия, Македония, българските исторически диаспори по света. Установихме, че баницата е най-традиционното българско ястие. Тя е свързана както с празничната трапеза, така и с ежедневието“, разказа проф. Кочева.

По думите ѝ, някои от лексемите, с които се обозначава баницата, имат славянски произход, което е доказателство колко отдавна се приготвя по нашите земи. Други названия са млин, клин, зелник („но не е непременно със зеле, а с всевъзможни зелении от градината – лапад, спанак, дори билки“) и други.
Най-старата позната форма е „гибаница“ във Видинския край. (Глаголът нагибам означава сгъвам, прегъвам.) Има названия и от турския език, например бюрек, сладката татлия и т.н.

Познати са още млечна, дърпана, мързелива, ялова баница.

„Можем да говорим за кулинарни балканизми и по отношение на езика, и по отношение на храната“, акцентира проф. Кочева.

Това може да се установи и на кулинарната карта на БАН.

Върху баницата може да се екстраполират и много от ритуалите, от вярванията и отношението към хляба – от замесването до консумирането при различни поводи, допълни още специалистката от БАН. Тя съобщи, че скоро предстои да излезе книгата „Езикът на българската кухня“, а до 2 години по-късно – обемист „Български диалектен кулинарен речник“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини