- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Банкси потвърди авторството на 7 графити в Украйна

Избрано

Британският стрийт-арт художник Банкси потвърди, че е нарисувал 7 графити в Киев, Ирпен и Бородянка, които пострадаха от руското нахлуване в Украйна. Това съобщава The Art Newspaper.

Първата от рисунките му привлече световно внимание миналата събота, след като Банкси качи в профила си в Инстаграм момиче, което прави спортно упражнение на разрушена стена в Бородянка. Междувременно се появиха и други творби в неговия стил.

Той не е качил останалите 6 графити в профила си в Инстаграм, но могат да се открият в Туитър. А и The Art Newspaper е получил потвърждение, че са негови. Не се съобщават никакви подробности около пребиваването на художника в Украйна. Това са първите му графити от година насам. Картината с гимнастичката е и единствената публиканция в Инстаграма му за 2022 г. В началото на войната Банкси продаде на търг стара своя рисунка от войната в Ирак за 106 000 долара, които дари на детска болница в Киев.

Британският уличен художник Банкси публикува в профила си в Инстаграм графити от Бородянка, предаде Новая газета Европа. Градчето, което на 35 км от Киев и на 20 км от Буча, бе тежко бомбардирано от Русия.

На разрушената стена е нарисувана гимнастичка, която прави стойка на ръце върху парчета счупена зидария. Обикновено публикуването на творба от Банкси в социалната мрежа се възприема като признаване на авторство. В миналото известният уличен художник е пътувал до кризисни зони, включително Западния бряг. Няма данни кога е посетил Украйна, но публикуваните кадри от Бородянка са първите за 2022 г. в профила на уличния артист, който не се появява публично.

Самоличността на Банкси остава неизвестна, но творбите му, често на социална тема или за лицемерието на властите, са много популярни. На търгове цената им достига милиони долари.

Вчера се появи още едно графити изображение, на двойка джудисти – дете в кимоно хвърля на земята мъж, който значително го превъзхожда по ръст и прилича на Путин. Фотографът Ед Рам напомня, че Владимир Путин има черен колан по джудо, а след нашествието в Украйна му бе отнетo званието „почетен президент на Международната федерация по джудо (IJF)“. Тази творба също е нарисувана в стила на Банкси, но снимка от нея няма публикувана в неговия профил.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини