- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

За първи! БАН показва един от най-старите преписи на История славянобългарска

Избрано

Един от най-старите преписи на „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски ще бъде показан за първи път в изложба във фоайето на БАН, съобщава Оффнюз.бг.

Днес, 1 ноември, България отбелязва Деня на народните будители. Той ще бъде отбелязан под знака на 300-ата година от рождението на Паисий Хилендарски и 260-ата от написването на „История славянобългарска“.

Преписът е 250-годишен, от 1772 г., и е един от двата включени в изложбата с ценни архивни документи от научният архив на БАН.

Преписът от 1772 г. е направен едва 10 години след написването ѝ. Първи сведения за него дава проф. Марин Дринов в статията си „Още няколко бележки за Паисия и неговата история“.

Ръкописът е намерен от Дринов в Пирдоп през 1878 г. и се съхранява в Научния архив на БАН.

Другият препис е от неизвестен автор, без датировка, което показва широкото разпространение на Паисиевата история.

В БАН днес ще бъде проведено и тържественото събрание по случай Деня на народните будители, което ще е под патронажа на президента Румен Радев. То ще започне от 11 ч в зала „Проф. Марин Дринов“ в сградата на ул. „15-ти ноември“ №1. Президентът и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще произнесат слова. Проф. Кирил Топалов ще говори на тема „Великият светогорец и неговото дело на ползу роду болгарскому“.

Преди това, в 10 ч, на паметника на Паисий Хилендарски (срещу патриаршеския храм „Св. Александър Невски“) ще бъдат поднесени венци и цветя.

Спектакъл с текстове от „История славянобългарска“ и цитати от жития на Св. Паисий Хилендарски, както и изпълнение на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният“ са включени в програмата на тържеството.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини