- Реклама -

- Реклама -

сряда, 29 март 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

БАН предложи: Аерогарата в София да се казва „Васил Левски“


Академик Ревалски

Международното летище в София да носи името на Васил Левски – това предлага председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски.

Той е изпратил днес писмо до служебния министър-председател Гълъб Донев с предложение Министерския съвет да разгледа инициативата, съобщават от БАН.

С този акт всички ние ще изразим в най-голяма степен почитта си към националния герой на България, който е допринесъл неимоверно много за възраждането на българския дух и за освобождението на отечеството ни, пишат от Академията, като припомнят, че тази година се навършват 150 години от гибелта на Васил Левски.

По думите им, освен космополитна личност, Апостолът е и един от дарителите при основаването на Българското книжовно дружество през 1869 г., чийто наследник е Българската академия на науките.

В писмото до Гълъб Донев акад. Юлиан Ревалски е посочил, че това предложение е било обсъждано и е получило подкрепа „от голяма група наши съвременници“ през 2017 г. , но не се е реализирало, допълват от БАН.

- Реклама -

Последни новини