13.2 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

ББР ще подкрепя хотелиери и ресторантьори с нисколихвени кредити

Българската банка за развитие /ББР/ ще подкрепя хотелиери и ресторантьори с нисколихвени кредити. Това обяви в комплекс „Златни пясъци“ изпълнителният директор на финансовата институция Владимир Георгиев. Заедно с председателя на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров той представи Програмата за подпомагане на бранша на среща с представители на сектора от Северното Черноморие.

„Целта на банката е кредитите да бъдат максимално изгодни за кандидатстващите и да покриват колкото може повече възможности и нужди на бранша”, уточни Георгиев.

По думите му Програмата е с лимит от 40 милиона лева, като тя ще действа до изчерпване на средствата. Хотелиерите могат да кандидатстват за максимум 750 хиляди лева, а ресторантьорите – за 500 000 лева, допълни Георгиев. Той уточни, че е предвиден и гратисен период за кредитополучателите. За ресторантьорите е една година, а за хотелиерите – 18 месеца. „Размерът на лихвите ще зависи от кредитния рейтинг на получателя”, каза още Георгиев. Значение ще има и обезпечението, което осигурява кредитополучателят.

„Кандидатите за заеми трябва да представят и финансови анализи плюс прогноза за очакваните парични потоци”, допълни Георгиев. Той уточни, че за кредит могат да кандидатстват и хотелиери, затворили по време на пандемията.

„Близо 80% от кредитния портфейл на ББР – около 2 милиарда лева, са в няколко големи кредитополучатели”, каза още Георгиев. По думите му сега новата управа на банката се опитва да промени тази политика и да се пренасочи към подкрепа на малки и средни предприятия, като се обмислят още секторни програми, аналогични на тази за туризма. „Проблем е и това, че банката няма клонова мрежа в страната, така че всеки кандидатстващ за кредит трябва да идва до София”, допълни Георгиев. Според него това е причината да се обмисля дигитализиране на услугите на ББР и даване на възможност да се кандидатства за заем по електронен път.

 

Източник: Нова

снимка: Нова

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img