13.8 C
София
неделя, 14 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Бежанци и доброволци превръщат стара пловдивска болница в бежански център

Жени бежанци от Украйна и доброволци разчистват стара болница в Пловдив, за да я превърнат в център за настаняване на бежанци. В инициативата участват работници от общинските предприятия, кризисните центрове и представители на неправителствени организации, ангажирани да помагат на хора търсещи убежище и спасение от войната.

След 7 години под ключ сградата на старата белодробна болница в Пловдив изглежда смущаващо. Но 30 украинки намерили спасение от войната, разчистват стаите за да ги превърнат в място, където може да се живее за известно време.

„Сега събираме ненужните неща, помитаме стаите , мием пода и момичетата на първия етаж изнасят всичко, което е по силите им. А шкафовете ги вдигат мъже, които ни помагат“, разказва Лена от Чернигов.

Служители на общинските фирми „Паркове и градини“ и „Чистота“ разчистват двора, а доброволци изнасят от стаите стари мебели, медицинска апаратура и техника. Всички се надяват, че след ремонт на инсталациите за ток и вода, на първите два етажа ще има подходящи битови условия.

„Основно ни трябват шпакловка, бои специалисти, които могат да подкрепят с ремонта и пари за покрива – тоест говорим за до 100 хиляди лева, да оправим основни, базови неща, а после малко по малко ще оправим и всичко друго“, обясни Наталия Елис – организатор.

Кметът на Пловдив настоя след почистването да бъде направена и дезинфекция.

„Много работа ни очаква , много е свършена за няколко дни, но това не ни плаши , така или иначе до 2 седмици ще имаме възможност да настаняваме хора“, каза Здравко Димитров.

След ремонтите и обзавеждането се очаква кризисният център да има капацитет за близо 300 души. А от името на всички тях художничка от Харков рисува на фасадата символ на благодарност.

„Искам да направя това лого тук на входа на сградата и да е рисунката която ще посреща всеки“, сподели Валерия Кличевич.

„Това е голяма благодарност за втория дом и втория шанс , който се предоставя на украинските бежанци“, казва Лана Петкова от кризисния щаб към областната администрация.

Докато всички изнасяха и изхвърляха, почетният консул на Украйна възстановявяше паметника на Димитър Кудоглу човекът дарил белодробна болница на пловдивчани. Все още не е уточенено колко пари ще са нужни, за да бъде сградата изцяло пригодена за кризисен център. Предварителните сметки са за 10 милиона лева.

 

снимка: БНТ

Последни новини

- Реклама -