- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Безредици, стрелба и палежи в Хаити

Жителите на столицата на Хаити Порт-о-Пренс се укриха по домовете си, докато по улиците на града се чуваше стрелба, бяха поставени блокади и горяха гуми. Масовите протести в Хаити стигнаха до насилие в отговор на кризата в карибската страна, предаде Ройтерс.

Рекордната инфлация и постоянните сблъсъци между враждуващи банди, остави голяма част от държавата извън ръцете на правителството. Битките между бандите доведоха до смъртта на стотици и разселването на хиляди.

Началото на учебната година беше отложено с един месец до октомври, тъй като родителите се борят да свържат двата края, а ежедневието на безброй хаитяни е прекъснато от привидно безкрайно търсене на гориво. Междувременно разходите за транспорт се повишиха, както и цените на много основни хранителни продукти.

Видеоклиповете, които се разпространяват в социалните медии, подчертават тежкото положение. На един от тях се вижда как мъж се опитва да кара мотор по блокирана улица, а друг го обсипва с камъни, докато той не се преобръща. Мъжът се изправя на земята, куца и се изправя срещу нападателя си, когато видеото прекъсва.

 

Друго видео показва десетки хаитяни, които се разбягват по улицата след изстрели. После то преминава към сцени с хора, на които се оказва помощ след видими огнестрелни рани.

- Реклама -

Последни новини