- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
8.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Беларус почва производство на военни самолети за Русия

Беларус има готовност да започне производство на щурмови самолети руска конструкция, „каквито се представят добре в Украйна“, с незначителна технологична подкрепа от Русия.

Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко на среща с руския си колега Владимир Путин, предаде ТАСС.

В Беларус се изработват вече близо хиляда вида части за руски модели самолети като МС-21 и „Сухой Суперджет“, посочи той в разговора, започнал в резиденцията Ново Огарьово край Москва.

Преди визитата си Лукашенко съобщи, че смята да обсъди с Путин проблеми в сферата на сигурността, отбраната, енергетиката и икономиката. Той не изключи разговорът да засегне по-специално руско-беларуската войскова групировка, разположена в страната му.

Западът не успя да лиши Русия и Беларус от капацитета им в информационните технологии. Двете държави полагат усилия да заместват вноса на необходими компоненти, затруднен от западните санкции, със собствено производство – и този процес напредва. Руски фирми са поръчали вече на Ай Ти компании от Беларус услуги за над 300 милиона долара, каза Лукашенко.

Кремъл се съмнява САЩ да подкрепят инициативата на беларуския президент, поканил по-рано американския си колега Джо Байдън в Минск и изразил готовност да организира там негова среща с Путин. Това каза днес пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския държавен глава.

„Това е нова инициатива на президента на Беларус. Навярно сте чули изявленията на Белия дом, че президентът на САЩ не планира други спирки (по маршрута си), освен в Полша. Затова Вашингтон едва ли ще откликне“, каза Песков.

От 20 до 22 февруари Байдън ще бъде на посещение в Полша. Той ще има срещи с колегата си Анджей Дуда и с лидерите на страните от „Букурещката деветка“ (България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Естония).

Източник: БТА

- Реклама -

Последни новини