- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Белият дом широко отворен за Сорос-младши

Посланик на баща си или суверенен фактор: наблюдателите не са единодушни за политическото влияние на 37-годишния Александър Сорос
Автор: Теодор ЦЕКОВ

Фамилия Сорос се радва на широко отворени врати в Белия дом при управлението на Джо Байдън. Американски медии публикуват обновени данни за посещенията, според които 37-годишният син и наследник на Джордж Сорос във фондация „Отворено общество“ – Александър, е станал дежурен гост в президентската резиденция, с реално неограничен достъп до работещата там администрация.

От есента на 2021 насам Сорос-младши посещава поне 14 пъти Белия дом. Той активно поема щафетата от 92-годишния си баща начело на фондацията, която три десетилетия финансира хуманитарни, социални, либерални и еко каузи, а специално в САЩ е водещ спонсор на Демократическата партия. Глобално инициативите понякога засягат политици, несподелящи същите прогресивни възгледи. В „Отворено общество“ се хвалят, че са най-голям благодетел за човешки права и граждански свободи (стотици милиони долари годишно, общо към $20 милиарда), с 45 офиса по света и активност в 120 държави през 40 програми и фондации. В Америка републиканците критикуват Сорос главно за расово напрежение и реформа в съдебната система, целяща облекчени наказания. Нов повод са съдебните обвинения към Доналд Тръмп от прокурора на Манхатън Алвин Браг, който е финансово подкрепен от Сорос през трета организация за избор на поста през 2021 г.

Рич Колдър и Матю Седака от „Ню Йорк Поуст“ пишат, че Александър, който сам дарява за Демократическата партия и обича да публикува в социалните мрежи свои снимки с политически лидери, тихомълком е станал дефакто „посланик“ в Белия дом. Последните му визити са на 1 декември 2022, първо – при съветничката на шефа на кабинета (отговарящ за всички служители) Рон Клайн – Нина Сривастава, която е работила и по президентската кампания на Байдън. Същата вечер Сорос-младши е сред 330 участници в пищна вечеря на южната морава на Белия дом, организирана от Джо Байдън и първата дама Джил в чест на френския президент Еманюел Макрон и неговата съпруга Брижит. Ден по-късно Александър се среща с Мариана Адам от екипа на дългогодишния съветник на Байдън и шеф на президентската му кампания Стив Рикети, както и със заместник-съветника по националната сигурност Джон Файнър. През октомври посещава поотделно Адам и съветниците на Джейк Съливан по националната сигурност Файнър и Кимбърли Ланг. През септември се среща с Файнър и два пъти със Сривастава, а в края на 2021 – с бившия съветник на Клайн – Мадлин Страсър, и с Файнър.

Майк Хауъл, директор в консервативната фондация „Heritage“, определя като обезпокоителен лесния достъп на Александър до Белия дом, предвид че семейството му вече е „нанесло страхотни щети на страната“. „Дневният ред на Сорос включва смърт и разрушение в името на отворените граници и края на западната цивилизация. Администрацията на Байдън и движението на измамните прокурори може да се окажат най-вредната му покупка в Америка“, твърди Хауъл по адрес на стария меценат.

Влиянието на семейство Сорос върху политиката на Белия дом никога не е било по-силно, смята Мат Палумбо, автор на книгата „Човекът зад завесата: В тайната мрежа на Джордж Сорос“. „Навсякъде в Белия дом има хора на Сорос, а синът е новият посланик на баща си – твърди Палумбо пред „Ню Йорк Поуст“. – След изборите през 2020 преходният екип на Байдън беше пълен с либерали, свързани с мрежата на Сорос. Кабинетът на президента също е въоръжен с лоялисти като Клайн, член на лобисткото крило на финансирания от милиардера Center for American Progress – либерален мозъчен тръст, който натиска за права за аборти, климатични политики и др.

Джордж Сорос типично не се изтъква, а влияе чрез дискретни дарения за леви кандидати и либерални каузи чрез „Отворено общество“ и свързани организации с нестопанска цел. В случая с Тръмп, меценатът през 2021 дарява $1 млн. на левия политкомитет Color of Change, който финансира кампанията на Браг за окръжен прокурор. Сега Сорос отрича пряко участие, не познавал Браг.

Политиката на Александър е много по-открита. Той лично е дарил над $11 млн. от 2010 насам – вкл. $2 млн. през 2018 към комитета за сенатско мнозинство на демократа Чък Шумър. Инстаграм профилът на младши показва поне девет срещи с Шумър и осем с Нанси Пелоси. Публикувал е снимки с Барак Обама, вицепрезидента Камала Харис и други известни демократи от донорски сбирки.

Том Фитън, президент на групата Judicial Watch, оценява 14-те срещи на Александър в Белия дом за малко над година като извънредно голямо влияние в администрацията на Байдън, съперничещо по лесен достъп с малцина избрани като лидера на учителите Ранди Уейнгартен. Според Фитън младши е само пратеник на баща си.

Скот Уолтър, президент на мозъчния тръст Capital Research Center, е на различно мнение: „Александър е най-подготвен от петте деца на Сорос да оглави политическата и филантропска мрежа. Подобно на баща си, той се присламчва към лидерите на Белия дом и Конгреса, готови да прокарват линията на семейството по въпроси като престъпност, имиграция, изборна политика. Сорос използват всички видове дарения: за партии, независими групи, благотворителни организации. Нищо чудно, че бивши служители и получатели на грантове от техните фондации, донорски и лобистки групи се срещат из цялата администрация на Байдън“.

- Реклама -

Последни новини