19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

Бившият шеф на „Мосад” генерал Дани Ятом консултира Кирил и Асен

Израелската PR агенция C.I.Y. GLOBAL е компанията, която дава съвети на Кирил Петков и Асен Василев за медийни политически стратегии, научи ексклузивно „Филтър“.

Новината е потвърдена и от сайта observatorial.cоm. C.I.Y. GLOBAL се рекламира като агенция, с която може да спечелиш изборите, защото прави безупречно проучване на всички политически сили, за да позиционира клиента на най-доброто място. „Когато ръководителят на израелския „Мосад“, професор от Харвард и екип от дигитални експерти поемат вашата политическа кампания, победата е точно зад ъгъла“, пише в официалната страница на агенцията.

Неин президент и основател е Дани Ятом, генерал от резерва, бивш шеф на „Мосад“ и депутат в Кнесета. Той основава компанията C.I.Y GLOBAL, в която като консултанти по стратегическо поведение са наети Офер Инбар, Нево Коен и бившият разузнавач от „Мосад“ Амар Ятом, неговият син. „Продължаваме промяната“ са били един от първите клиенти. Първоначално социолозите не дават много шансове за успех на формацията на предишните избори, а електоралната й подкрепа спада до 10%. Тогава компанията на Ятом е наета за консултант, а тя съветва харвардците да се концентрират в кампанията върху конкуретните и най-вече върху Бойко Борисов, превръщайки корупцията по време на неговото управление в лайтмотив. Точно по това време се разпространяват и снимките от спалнята на Борисов с банкноти и кюлчета злато. Ятом съветва също така да не се пропуска връзката на ГЕРБ с ДПС.

Негативната кампания се основава главно на технологични и цифрови инструменти (включително ботове), текстови съобщения, WhatsApp и целеви аудитории. Ботовете се вклиняват в големи групи във Фейсбук, където започват да се водят дискусии. Целта е да се предизвика шум и да се създаде образ на корумпиран лидер, който трябва да бъде заменен от млади и талантливи хора с много добро образование.

Резултатът не закъснява. На изборите „Продължаваме промяната“ получава 25,7% от гласовете – повече от всяка друга партия. Изпълнителният директор на компанията Нево Коен разкрива, че компанията C.I.Y. GLOBAL е действала на принципа на „израелските командоси“. „След два дни срещи в София анализирахме ситуацията с партийните лидери и местния екип и активирахме служителите си, които работеха непрекъснато и дигитално, като същевременно непрекъснато подобряваха и оптимизираха представянето“.

По информация на „Филтър“ партията на Петков и Василев продължава да работи с израелската компания, която е високоплатена и се твърди, че прибира по 1 милион долара за всяка кампания.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини