- Реклама -

- Реклама -

петък, 31 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Билетчето, което взриви София

Автор: Маргарита ДИМИТРОВА

Цяла година беше необходима на общинарите в София, за да измайсторят нова тарифна система за градския транспорт, която се срина в първите няколко дни на януари.

Не стига, че автобусите буквално преливат в пиковите часове, а в останалото време със свещ да ги чакаш, но суматохата, която създадоха новите правила, изпокъса нервите на софиянци.

Може да е много модерна новата система, издържана в духа на повсеместната дигитализация, но е прекалено сложна не само за лелята, която ще дойде от село Крушовица в София, за да се прегледа в Медицинска академия. Огромната част от софийското население, което привечер след работа едва се напъхва в препълнените автобусите, няма никакъв начин да направи примерно задължителната валидация на картите, защото автоматите са монтирани до самите врати на превозните средства. А и изобщо не е ясно кому е нужно да се чекират редовни документи. Обясненията, че трябва да се следи пътникопотокът не може да оправдае рисковете, които създава нововъведението.

Хич не са без основание съмненията, че незаконно се събират лични данни от хората с поименни карти. Рискът от блъскане и падане си остава за сметка на пътниците, както и опасността да ти отарашат чантата докато трескаво се мъчиш да се чекираш на устройство, което често излиза от строя. Но шефовете на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) няма как да ги знаят тези работи, защото обичайно пътуват в луксозните си автомобили.

Но най-голямо недоволство предизвика отмяната на едномесечната карта за една линия, която се използва основно от ученици. Досега тя струваше 9 лв., но занапред ще трябва да се плащат 20 лева месечно за всички линии без значение дали се използват. Възрастните вместо с 23 лв. ще олекнат с 50, защото толкова ще им излиза возенето в София за месеца.

В пиковите часове с много пътници е сложно да се изпълняват новите изисквания за пътуване в софийския градски транспорт

Ще припомним, че промените в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община бяха по идея на независимия съветник Борис Бонев от „Спаси София“. Той беше един от вносителите заедно с общинските съветници Зафир Зарков от ГЕРБ-СДС, Прошко Прошков от Реформаторски блок и Карлос Контрера от ВМРО.

Борис Бонев беше кандидат за кмет през 2019 година, но даде заден в последния момент в полза на Мая Манолова, която загуби изборите. Бонев е един от вероятните претенденти за кметския пост в София на следващите общински избори. Той най-вероятно ще бъде подкрепен от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Хаосът с билетчето в София предизвика много полемика в социалните мрежи. По този повод Христо Георгиев написа във Фейсбук: „Boris Bonev Благодарим ти! Преди ковид ползвах месечна карта за метро, а след него зареждах по 10 билетчета, за да имам, когато ходя до офиса. Такива като мен явно не ги искате с последните промени за превозните документи на ЦГМ, които внесохте и гласувахте, така че по-добре да се качвам на автомобила“.

Междувременно на 9 януари Димитър Томов входира в Столичния омбудсман петиция с 1700 подписа, в която се настоява да се промени наредбата.

Всичко това провокира председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев да даде заден и да предложи връщане на картата за една линия в София, както и да отпадне глобата, ако не се валидират редовните документи. Той е поканил Комитета от общински съветници, автори на тарифната политика, да преразгледат своето решение. Новите промени обаче не могат да влязат сила по-рано от месец и половина, защото има законови процедурни срокове.

Само за първите 11 дни от новата година са купени над 150 хиляди билета за време, като се добавят и платените с банкови карти, електронните билети за са 350 хиляди. Системата работи добре и няма да позволя едно малко камъче да обърне колата, зарече се шефът на столичните общинари. Той вдигна и жълт картон на ръководството на Центъра за градска мобилност и ги обвини, че не са направили добра информационна кампания, за да обясняват през последните шест месеца на гражданите по-добре новите възможности. Видяхме на практика как едно добро решение може да бъде лошо приложено, смята Георги Георгиев.

На заседание на транспортната комисия съветникът Борис Бонев, който е сред вносителите на новата тарифна политика и се е подписал да отпадне картата за една линия, се е обявил срещу идеята за отмяна на глобата при невалидиране на превозния документ.

В този си вид Наредбата е несправедлива спрямо гражданите. Истината е, че се надявахме да сме лоши пророци и сега нито се радваме, нито се гордеем с това, че познахме какво ще се случи в началото на тази година. Недоволството на софиянци и хаосът в града ще се повторят, прогнозира председателят на БСП – София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. Причината ще е една друга Наредба – за нискоемисионните зони, която беше приета от „тематичната коалиция“ ГЕРБ-СДС и „Демократична България“ в средата на декември. Социалистите ще предложат да се върне и едномесечната карта за градския транспорт, и талонът с 10 хартиени билета, които излизат по 1,20 лв. бройката.

4 различни билети, 8 карти и задължително валидиране

От 1 януари тази година се въвеждат нови превозни документи – 4 вида билети, 8 различни карти и задължително валидиране във всяко превозно средство.

Билет 30+ на цена от 1,60 лева дава възможност на пътника в рамките на 30 минути да се прекачва във всички транспортни средства, а след това неограничено във времето да завърши своето пътуване.

Билетът 60+, който струва 2,20 лева, е аналогичен, но позволява в рамкитe на един час да се използва градския транспорт с прекачвате на автобус, тролей или метро.

Тези два вида билети са електронни и се качват на карти-носители, издадени в пунктовете на Центъра за градска мобилност. Нормалната пластика струва 3 лева, а другата е от хартия, на цена 0,80 лева. Двете карти се зареждат многократно, но само пластиката онлайн.

В една и съща карта обаче не може да заредите едновременно билети 30+ и 60+, но може да комбинирате билетите с дневна, 24-часова и 72-часова карта.

С банкова карта на автомата в самото превозно средство се плаща електронен билет с прекачване 30+ на цена от 1,60 лв. Хартиеният билет, купен от водача, струва 2 лева.

Отпада месечната карта за една линия, а годишната за всички линии става 365 лева, но може да се плати разсрочено. Премахват се и хартиените талони с по 10 билета, които струваха общо 12 лева.

Дневната карта за цялата градска мрежа е 4 лева, тя се получава автоматично след повече от два билета „30+“, в края на пътуванията ще ви изтеглят от сметката 4 лева. Карта за 24 часа струва 6 лева, 72-часовата е 15,00 лв.

Ако плащате с банкова карта от понеделник до петък и пътуванията ви са с повече от два билета 30+, в събота и неделя само валидирате банковата си карта и пътувате за 0 лева в цялата мрежа.

Родител на дете от 0 до 2 години, който ползвате отпуск за отглеждането му, има право на месечната карта срещу 10 лева.

Въвежда се и валидация за всички превозните документи в целия транспорт. Картата или електронният билет веднага при качване в превозното средство трябва да се доближат до сините устройства. Щом светне зелено, вече сте редовен пътник. Ако пропуснете да го направите, плащате глоба от 3 лева, нищо че имате изряден документът.

Новите правила – от сложни по-сложни

Защо трябва да е просто пътуването със столичния градски транспорт като може да е сложно? Ето някои особености на системата, които я правят твърде сложна и трудно приложима за средностатистическия пътник.

Билетите, които се купуват от водача, имат баркод, който трябва да се прочете на малко по-различно място на валидатора от картата. „Задръжте билета под лек наклон, на около 3–4 см от QR-четеца, докато се покаже надпис „Валидна карта“, придружен със зелен светлинен сигнал. Но билетът може да е издаден и като фискален бон, тогава не е необходима допълнителна валидация, обясняват от Центъра за градска мобилност.

На хартиената карта от 80 ст., не е желателно да се зареждат повече от 10 билета наведнъж.

В превозното средство с дадена банкова карта може да се валидира само един пътник.

Трябва винаги да използвате един и същ носител: физическа карта, телефон, таблет или смартчасовник. Валидаторите разчитат всеки носител като отделна банкова карта и за да се натрупат пътуванията до дневна карта от 4,00 лв., трябва да се избере един носител и в рамките на деня да се извършва валидация само с него.

Ако сте закупили дигитален превозен документ (MPass), който изисква валидация чрез разчитане на QR-код, а в същото време на мобилното ви устройство има електронен портфейл (виртуална карта), трябва да се уверите, че същият е затворен. В противен случай, валидаторът може да таксува виртуалната ви карта вместо QR-кода.

Фейсбук прелива от гневни коментари

Столичани бойкотират „модерната“ система и се качват на автомобилите си

„Новата ви концепция за транспорта е тотален хаос за крайния потребител. Прилича на мислена-недомислена в 16.45 петък вечер. Освен това е дискриминационна за хората, които не притежават и не желаят да ползват банкови карти на валидаторите в транспорта“, написа Antonia Doycheva.

„Глупости и пак глупости… я се качи в 204 в час пик и стигни до валидатор… всеки знае кои часове са най-натоварени, но въпреки това се пускат малки автобуси и се пълнят на максимално. Я ми обяснете защо не пуснат сутрешните часове между 7 и 8 часа големи автобуси и вечер между 6 и 7. Кой ще стигне до валидатор, ако са на едно място в автобуса… Е, заради това все повече хора ще избират колата пред автобуса“, възмущава се Ivelina Kirilova.

„Учебната година е 10 месеца, детето ми ползва само метро. До сега купувах едномесечни карти по 9 лв., за година давах 90 лв. Доколкото разбирам, в момента имам единствена възможност 200 лв. на година на ученик, при това дадени на куп, при това още януари. Благодаря за модерната система, аз няма да инвестирам вече в нея“, отсече Kossy Toteva.

„Някой би ли ми разяснил по какъв начин се налага глоба от 3 лв. на малолетни и непълнолетни лица със заредени, но невалидирани карти, защото подозирам огромно количество злоупотреби от страна на контрольоите, които ще притесняват ученици, понеже е най-лесно да се заяждаш с някой по-слаб и неуверен, и ще им прибират паричките за закуска? Как въобще се глобява непълнолетен“, недоумява Радослава Янева.

„Не, просто трябва да си избиете закупените устройства. В най-добрия град за живеене в Европа, гугълнете го кой е, подобна шитня няма. Купуваш билет, един път го минаваш през машинка за валидация и точка. Пътуваш, прехвърляш се и толкова“, обобщи ситуацията Hristo Bosnev.

- Реклама -

Последни новини