spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
15.3 C
София
Категории:

Близки на загинали на АМ „Струма“ съдят България за 750 000 евро

Избрано

750 000 евро обезщетение за загиналите си близки в катастрофата на магистрала „Струма“ от ноември м.г. искат 10 граждани на РС Македония. Искът е насочен солидарно към Агенция „Пътна инфраструктура“ и Българската асоциация на автомобилните застрахователи, съобщава „24 часа“. При инцидента загинаха 46 души.

Заради материалните претенции на хората, представлявани от столичния адвокат Николай Димитров, в четвъртък на мястото на инцидента се проведе оглед.

За да се стигне до него, Димитров завел дело в районния съд в Перник. Причината е, че според заключението на разследващите за катастрофата вината е единствено на шофьора. Той карал с „несъобразена с пътните условия скорост“.

Димитров не е съгласен, смята, че и състоянието на пътя е оказало влияние, посочва юристът пред медията.

Затова завежда дело и оспорва заключението. Първото заседание е през януари. След няколко гледания в съда магистратите разрешават оглед на местопроизшествието. Всъщност той започва от 3 километра преди удара с мантинелата. Вещите лица изследват асфалта, като са взели проби от него. Проверили са и състоянието на мантинелата.

Друго, което ще обследват, е маркировката по пътната настилка и дали е видима вечер. Акцент е и състоянието на пътните знаци и дали те могат да бъдат скрити от дървета и дали са поставени на правилните места, или има по-добри.

Данните ще бъдат използвани, за да се реши за иска на адвоката. Той обясни, че го е завел в България, защото лимитът за колективен иск е 5,25 млн. евро. В РС Македония сумата е ограничена до 600 000 евро.

Снимка: БГНЕС

Последни новини