35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

Измама: 200 000 българи са получили фалшиви призовки

Близо 200 000 български граждани са получили фалшиви писма и призовки, уж от името на европейската полиция и родното МВР. 

Новата онлайн измама от името на МВР е в активно разследване от органите на реда, а на официалната им страница са публикувани съвети как гражданите да се предпазват.

Човек получава серия от мейли, като се започва с призовка за съд. В съобщението се съобщава, че потребителят е наблюдаван и е констатирано, че той е гледал видеа със сексуална експлоатация на деца. Той трябва да заплати определена сума в рамките на 72 часа, ако не иска да влезе в затвора, тъй като срещу него е започнато разследване.

На пръв поглед мейлът има всички атрибути на МВР и на европейската полиция. Използват се и имена на известни полицаи – в случая на директора на ГД „Национална полиция“. Вероятно се цели всяването на страх у хората, които получават тези мейли.

Няколко секунди внимание са предотвратили Стефка Велчева да бъде измамена. Тя е получила имейл от полицията, че се води разследване срещу нея и има 72 часа да изплати 2700 евро, за да не влезе в затвора, предава БТВ.

„Първият е получен в 13 часа, а вторият в 10 часа на следващия ден. И след още няколко дена получавам даже и трети от същият имейл. Аз доста на бързо ги прочетох нещата, даже може би чак на другия ден седнах така хубаво да ги прочета. Почнах да звъня да питам дали наистина е възможно да получавам призовка по имейл“, разказва жената.

След първия имейл, получава втори, който ѝ предлага да сключи споразумение. „Тъй като те ме разследват в момента, т.е. ако искам да бъде спряно това разследване, мога да го спра като заплатя съответната сума“, продължава разказа си Стефка Велчева.

Въпреки достоверната визия на имейлите, тя се усъмнява в призовката. „Всичко е написано на български език, а само имената са написани на латиница в самия прикрепен файл“, казва тя.

Близо 200 хиляди души са получили фалшивия имейл от името на МВР, поясняват от отдел „Киберпрестъпност“ ГДБОП.

„Тези имейли имат текст на български език, използва се логото на полицията, българското знаме, използват се имената на известни български полицаи, представители на правоохранителни органи. Преди около година започнаха подобни имейли и те основно претендират да са изпратени от българската полиция. Някои от имейлите използват думата „конвокация“, която не е българска дума, обяснява Владимир Димитров, директор на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП.

Българската полиция не изпраща призовки по имейл. Това се случва чрез униформен служител.

А залавянето на извършителите е почти невъзможно, заради доброто им прикриване в интернет пространството. „Имаме индикация, че извършителите са френско говорящи граждани от северноафрикански държави“, обяснява Димитров.

Макар и да присъства подписа на директора на МВР, имейлите сами се разкриват като фалшиви. А хакерите твърдят, че потребителите, които получават този имейл, са наблюдавали материали с детска сексуална експлоатация и срещу тях се води разследване.

Това на практика е текст на български език, който даже е преведен с автоматизирани средства на превод. Някои от думите не са на български, словореда и правописа е неправилен. Основната идея е да се стресират хората, да си помислят, че тази призовка се изпраща от българската полиция. Като много често приканват жертвата да изпрати парите в северноафрикански държави като Мали, Кодивоар, Мавритания, но не само там имаме случаи, при които се приканват български жертви да изпратят пари на банкови сметки в Португалия, Швейцария, Великобритания, Полша, Турция“, казва още Димитров.

Предвиденото наказание за компютърна измама е от един до шест години затвор. Но практиката на отдел „Киберпрестъпност“ сочи, че измамниците се измъкват само с условни присъди, глоба или пробация.

„За да вземем данни кой е открил тази банкова сметка, както и къде са отишли парите отнема няколко месеца със способите на международна правна помощ. А през това време продължават да валят при нас сигнали за над 13-14 вида киберпрестъпления“,
твърди Димитров.

Измамната схема за изнудване е използвана не само на територията на България, атакувани са и други страни.

„На 10 февруари подобно съобщение е използвано срещу потребителите на френски електронни пощи, а на 23 февруари има подобно съобщение, което атакува малтийските потребители. Потребителите използват Фейсбук и Инстаграм – те имат едно усещане за сигурност, което е много илюзорно, много измамно. И когато някой успее да открадне паролите или ги е намерил, то тогава той получава достъп до истинското им съдържание, до истинските им снимки и след това могат да станат обект на изнудване. В тъмния интернет има търговия с имейли и има списъци, които са различни, изтекли от сайтове за запознанства, от сайтове за възрастни“, обяснява и Ясен Танев, експерт по киберсигурност.

А за превенция от измами е добре да не споделяме личните си снимки и документи в социалните профили.

Може би едно от най-стряскащите елементи в тези измамни имейли е логото на Европол. От централата им в Хага обясниха, че те никога не се свързват директно с гражданите.

Не изпращаме имейли, не изпращаме писма, не се обаждаме по телефона при всички положения няма да пратим глоба по пощата. Европол работи директно с правоохранителните органи и поради тази причина служител на Европол никога не би се свързал директно с гражданин. Известно ни е, че за съжаление от известно време има такива измами и престъпници, които се представят за служители на Европол“, категорична е Ина Михайлова от Европол.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини