11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Боби Михайлов вади клубове, за да не гласуват против него

Никола ХРИСТОВ

Борбата за властта в Българския футболен съюз (БФС) може и да изглежда позатихнала през последните седмици и месеци, но това е само на повърхността.

Сигнали от различни региони показват, че зад кулисите битката е повече от люта, а опитните функционери в структурите на Борислав Михайлов очевидно нямат скрупули да удрят и под кръста амбициозните, но все още доста необиграни опоненти от екипа на Димитър Бербатов.

Знайно е, че от месеци се събира подписка за свикването на нов конгрес на футболната централа, на който да бъде направен нов опит за отстраняването на Михайлов от управлението на най-популярния спорт. Според устава на БФС това може да се случи по искане на една трета от футболните клубове, които членуват в съюза. По официални информации в момента те са 534. Според източници на „Филтър“ от екипа на Бербатов са получили уверението на повече от 200 от тях, че ще подкрепят свикването на нов конгрес. След поредицата от скандали и все още неприключили съдебни битки проверката на документите на въпросните клубове се прави изключително внимателно, за да може всяко едно ново искане да бъде необоримо.

С този факт и с информациите, че се води активна кампания за набиране на подкрепа за нов президент, са наясно и в сегашните структури на Съюза, което ги провокира да прибягват до активни мероприятия с цел компрометиране на своите вътрешни опоненти. БФС отнема лицензи на клубове, но с по-деликатни методи от арсенала на старата школа. В същото време се оказва, че на последното заседание на Изпълнителния комитет в края на май е взето решение за изваждане от системата на БФС на доста клубове, голяма част от които открито са се противопоставяли срещу сегашния начин на работа и управление. Официално такава информация не бе обявена в съобщението, публикувано на сайта на централата. Клубовете обаче са получили писма с дата на изходящия номер от началото на август, с които се уведомяват, че нямат право да участват в първенствата и турнирите под егидата на Съюза. Мотивите са неразбираеми и прикрити зад членове и алинеи от устава, но парадоксалното е, че се говори за „системни нарушения“, без обаче да е имало предишни санкции за такива. Един от примерите е с ФК „Вихър“ от пернишкото с. Еловдол. От въпросния клуб търсеха юридическа помощ и предоставиха копие от полученото писмо.

Манипулация за

пререгистрация

 

Сигналите за засегнати от необявеното решение на Изпълкома вече са десетки. Един от примерите е с детския футболен клуб „Пегас“ (Видин). Областният председател на БФС е предложил на неговия управител Светослав Петков да се пререгистрира или да създаде нов клуб. Това обаче ще остави 180 деца без отбор.

В същото време в ОС на БФС в Кюстендил има сигнали за странно поведение от страна на председателя Евгени Йорданов. То е започнало след последното събиране на декларации за насрочване на нов конгрес. В района са били събрани доста подписи в подкрепа на необходимостта от промяна и бившият нападател на ЦСКА се е обаждал по телефона на клубове с ясна позиция в полза на кандидата Димитър Бербатов – ФК „Славия“ (Яхиново) и ФК „Рилец“ (Ресилово), а вероятно и на други. Обажданията били до най-активните хора в клубовете – тези, които картотекират отборите и организират дейността им, а не до членовете на управителните съвети или президентите. Явно инструктиран от по-опитни колеги в други региони, Йорданов обяснявал, че „имало решение тези клубове да бъдат изключени от системата на БФС“. На отборите обаче им е съобщавано, че ако искат да играят в първенствата през тази година, трябва спешно да регистрират нов клуб. Условието е никой от досегашния УС да не присъства в регистрацията на клуба. Йорданов обяснявал, че писмото за изключването било при него и щял да го изпрати „другата седмица“ и не трябвало да се губи време, ако аматьорите искали да играят в започващия през есента нов сезон в областните групи. С този мотив хората се събират и решават да регистрират нов клуб, за да не изпуснат срока за картотекиране. Видно е обаче, че това може да се приеме и като блъф и неговата цел е прозрачна. Юристи от екипа на Димитър Бербатов от месеци се опитват да правят разяснителна кампания сред аматьорските клубове, че без да е получено писмо с мотиви и аргумент за изключване или каквото и да е, не бива да се предприема нищо. С подобни методи обаче очевидно се неутрализира все по-успешно опозицията във футбола ни. Чрез тях от централата запазват броя на отборите в групите, но новорегистрираните клубове нямат право на глас на евентуален нов конгрес. Ударите са насочени към хора, застанали с имената и подписите си срещу Михайлов.

Областни шефове: Не е наша

работа да коментираме

Областните шефове на БФС в Благоевград и Кюстендил Александър Кабзималски и Евгени Йорданов не отрекоха, че са получили писма, които трябва да предадат на клубове от техния регион, с които те са уведомени, че се изключват от системата на футболната централа. И двамата обаче отказаха да внесат каквато и да е яснота.

„Това няма как аз да го коментирам. Обърнете се към пресслужбата на БФС. Там могат да направят изявление“, отсече Кабзималски.

„Съжалявам! Нямам право аз да коментирам“, обяви и Евгени Йорданов.

От лагера на Бербатов: Прецакват

ни като деца в пионерски лагер

„Прецакват ни за пореден път като деца в пионерски лагер. Това боли! Изпускаме инициативата. Надхитрят ни! Мозъчният ни тръст е само тръст. Имаме и предатели вероятно!“, пишат хора от екипите на футболната опозиция по места в един от общите си форуми.

От екипа на Бербатов коментират с клубове, получили писма за изключване, че тези решения трябва да се обжалват пред конгреса, а срокът за жаленето е едномесечен след получаването на писмото. В така оформените писма липсват ясни мотиви. Не е отбелязано конкретно инкриминиращо действие и кога преди е било санкционирано, за да се твърди, че става дума за „системно нарушение“. Без ясни мотиви клубовете не могат да упражнят правото си на защита. Това според юристи е достатъчно основание решението да бъде отменено от конгреса.

Цитираният член 25. (1) гласи: Всеки член на БФС е длъжен:

  1. Да спазва устава и вътрешните актове на съюза и да осигури спазването им от своите членове;
  2. Да изпълнява решенията на конгреса и на ИК;

  1. Да спазва правилата на футболната игра, определени от компетентния орган на ФИФА, и да осигури спазването им от своите футболисти и длъжностни лица, които участват в състезания по футбол.
  2. Да спазва принципите на честност и добро спортсменско поведение в отношенията с другите членове на съюза.
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img