- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
събота, 26 ноември 2022 г.
5.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Бодрум – Сен Тропе на турското крайбрежие

Избрано

Да седиш, потопил крака в затоплен басейн, продължение на терасата ти, в турския курорт Бодрум, отпивайки прекрасно вино, докато се дивиш как слънцето пали небето, преди да се гмурне в Егейско море, е неописуемо блаженство.

Започваш да разбираш защо навремето Мавзол иска да остане на това място вечно. Затова Артемизия, негова съпруга и сестра, издига в Халикарнас, сега Бодрум, храм, в който да бъде положено тялото му след края на земния му път. Прекрасният, богато украсен храм с йонийски колони, релефи и скулптури, се превръща в едно от Седемте чудеса на древния свят. Но вечността трие следите ни. Мавзолеят, строен между 353 и 351 г. пр. Хр., е повален от силно земетресение през XIII в. От храма остават фрагменти и статуи, които се намират в Британския музей, част от каменните блокове, послужили за строежа на Бодрумската крепост „Св. Петър“, която доминира курортния град и е основна забележителност в него. Остава и името „мавзолей“.

Крепостта, която се вижда от суша и море, е построена от рицарите хоспиталиери от Ордена на св. Йоан. Всяка от кулите й носи името на една от народностите на рицарите – французи, италианци, германци, англичани.

По-късно йоанитите са принудени да отстъпят крепостта на Сюлейман Велики, когато той завладява близкия остров Родос. Турците преиначават името й от латинското Петреум на Бодрум, откъдето идва и името на града. В българската история кулата става известна в периода, когато служи за затвор и в нея лежат видни наши революционни и църковни дейци. Крепостта е реставрирана през 60-те години на XX в., когато градът от рибарско градче се превръща в курорт. Сред забележителностите на разположения на 16 залива град е Античният театър, където се организират фестивали и концерти под открито небе. Заслужава си да видите и отчасти запазената Порта на Миндос, строена от Мавзол, през която Александър Велики нахлува в града през 333 г. пр. Хр.

Прекрасна гледка към заливите и града се разкрива от хълма със седемте вятърни мелници, които са се използвали до 1970 г.

Но освен история родното място на Херодот предлага завладяваща природа, заливи с тюркоазено море и плажове. Самото градче е изцяло от бели двуетажни къщи, на които дават цвят розови и цикламени бугенвилии и мандаринови дръвчета. Пристанищата, които са сред най-красивите в Средиземно море, гъмжат от яхти. На едно от най-луксозните е навремето забелязвана и яхтата на руския милиардер Роман Абрамович.

Почивката на яхта е едно от най-прекрасните приключения, които можете да си подарите. Така всяка вечер ще бъдете в ново заливче, ще се гмуркате в прозрачните води и ще се дивите на подводния свят. А след като се насладите на чудна вечеря с пресни морски дарове, турски предястия и сладкиши, може да се изтегнете на палубата с питие в ръка и да наблюдавате звездното небе.

Заради всички тези омайни преживявания, които курортът предлага, той от години е любимо място на артистичния свят. Тук живеят писатели, художници и музиканти, което допълва чара му. Привлечени от Сен Тропе на турското крайбрежие, както наричат Бодрум, са и редица холивудски знаменитости, сред които Ума Търман, Анджелина Джоли, Брус Уилис, Елтън Джон, Никол Кидман. Неслучайно тук е издигнат и суперлуксозен хотел към туристическия бранд на холивудското филмово студио „Парамаунт Пикчърс“.

Бодрум е сред най-купонджийските места в Турция, популярно с нощния си живот, който кипи в многобройните заведения, барчета, нощни клубове, където гостуват известни групи и диджеи. Сред предпочитаните места е модерната дискотека „Халикарнас“, в която купонът свършва, когато зората изгрее в чашите. Тогава живописните улички на града се изпълват с туристи, а уханията на ястия ги притегля към многобройните кръчми наоколо. Излишно е дори да се споменават изкушенията на турската кухня – прекрасни хлябове, гюзлемета, пиде, разнообразни предястия със сармички, патладжани, пикантни разядки, чудни кебапи и благи десерти, сред които се отличава изумителното кюнефе.

На всички тези вкусотии, както и на живота изобщо, най-добре ще се насладите в новооткрития хотел LUJO, чието мото е „Арт и радост“. Тъкмо тук можеш от стаята си да скочиш директно в басейна, който е продължение на терасата ти.

Вътре в стаята пък е помислено за всичко – от матрака и възглавниците, които са няколко вида, до огромната купа с екзотични плодове, прекрасно вино, селекция от чудни шоколадови бонбони, които се правят тук. Във фоайето до рецепцията има фонтан с шоколад. Там има и „съветник по радостта“, който се грижи за настроението на гостите денонощно и ги информира за вълнуващите неща, които се случват в комплекса. А в него има голяма сцена, на която вечер се провеждат концерти, нощни барове, голяма дискотека на яхта, прекрасни ресторанти, басейн с бар и какво ли още не. Освен това до всяко място може да ви закарат с бъги, достатъчно е да го повикате. Комплексът работи по системата ултра ол инклузив, но това не означава, че храната е натрупана на шведски маси, пред които се вият опашки. Можете да хапвате колкото ви е вкусно във всеки от ресторантите – турски, рибен, италиански и т.н., като ви обслужват любезни сервитьори, които се грижат и чашата ви да не остава празна. Безплатните напитки из целия комплекс са маркови. Арт дизайнът, приятната музика, разнообразни ателиета, в които можете да придобиете нови умения, докато се забавлявате, допълват грижата за клиента и доброто му настроение, което на това място наистина няма как да се помрачи. Комплексът е сред предложенията на най-добрата ни агенция на турския пазар „Емералд Травел“, която организира и чартърни полети до Турция. Само този сезон тя е осигурила почивка там на над 40 000 българи. Така че, ако искате да блаженствате на място, съчетало история, забавления, заливи с тюркоазени води и невероятна кухня, Бодрум е за вас.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини