- Реклама -

- Реклама -

13.5 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Агитка от депутати и активисти на ГЕРБ посреща Бойко преди разпита

Симпатизанти и депутати от парламентарната група на ГЕРБ се събраха пред прокуратурата в знак на подкрепа към лидера на политическата формация Бойко Борисов.  

На място пред прокуратурата са представители на ръководството на ГЕРБ и знакови фигури от партията, сред които заместник-председателят Даниел Митов, председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, членовете на Изпълнителната комисия Деница Сачева, Вежди Рашидов, Делян Добрев, Костадин Ангелов и други. Към тях се присъединиха и симпатизанти, които скандират пред прокуратурата.

Парламентарното заседание за днешния ден бе прекъснато поради липса на кворум. Депутатите на ГЕРБ-СДС напусна сградата на Народното събрание и се отправиха към Софийска градска прокуратура, преди пристигането на Борисов там.

Днес той беше призован на разпит в Софийската градска прокуратура по разследването, известно като „Барселонагейт“. Борисов е получил и втора призовка – за разпит във Върховната касационна прокуратура по сигнал за твърдения за корупция и злоупотреба с власт.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пристигна в Софийска градска прокуратурата за първия си разпит от прокурор за деня с черен джип, който влезе в подземния паркинг.

Даниел Митов определи разпитите на Борисов и обявеното искане на депутатския имунитет на Делян Добрев като опит за натиск срещу намеренията на ГЕРБ за съдебна реформа.

„Самото ни присъствие е ясна декларация за това, че няма да се огънем. Ще продължим с усилията си за съдебна реформа и да направим кабинет“, посочи Митов.

Разпитът е за къща за над 4 млн. евро в Испания, обитавана от българката Борислава Йовчева и сина ѝ. Делото “Барселонагейт” бе образувано след публикации, според които жената е близка на лидера на ГЕРБ, а той бил баща на детето ѝ. Борисов многократно е отричал и двете. Къщата е собственост на директор в петролна компания, а по разследването се проверяват пари, които бащата на Йовчева получавал от офшорки.

„Барселонагейт“ бе изрично споменат от главния прокурор Иван Гешев преди 2 седмици, когато той отказа да подаде оставка. Тогава Гешев обяви, че наблюдаващият прокурор е бил притискан да прекрати делото.

По-късно днес Борисов ще отиде и в Съдебната палата за разпит във Върховната касационна прокуратура. Той е по сигнал от гражданско сдружение от миналата седмица. В него имало “твърдения за корупция и злоупотреба с власт”, обясниха от държавното обвинение, без подробности. Вероятно става въпрос за сигнали на “Боец”, които бяха внесени след първата пресконференция на Иван Гешев, на която той скъса оставката си. Лидерът на движението Георги Георгиев твърди, че сигналът съдържа свидетелски показания от бизнесмен. Той твърдял, че лично е предал подкуп на Бойко Борисов в тоалетна, за да му бъде възстановен ДДС в размер на милиони. Ставката, признава търговецът, била законно възбранена заради фалшиви фактури.

- Реклама -

Последни новини