- Реклама -

- Реклама -

14.8 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Бойко Борисов: Най-стабилно ще управлява коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ

Трябва да се направи компромис и да се направи правителство. Стабилно ще е правителство, ако имаш 120-140 депутати. А това може да стане, само ако е съставено от първите две формации, това каза Бойко Борисов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Трябва да се направи компромис и да се направи правителство с първите двама – така казва демокрацията. Това е най-добрият вариант. Ще мога да предлагам след 2-ри. Широката коалиция е най-стабилна, посочи Борисов. Ще вляза в парламента, ще стоя там, докато има шанс да се направи правителство, посочи лидерът на ГЕРБ. Борисов каза, че партията иска той да е премиер, но той е настроен компромисно.

Инстинктът ми сочи, че ще има правителство. На народа му додея. Партиите нямат ресурси. Ако президентът Радев извърви бързо мандатите – ние ще имаме и още едни, и още едни избори – хората ще престават да гласуват, посочи той. Според него идеалното правителство е такова, в което „имаш поне 130 депутати“.

Борисов цитира доклада на БНБ, за да докаже защо трябва да има правителство. Задължняваме скоростно – това е изводът. Външният дълг на България скочи до 45 млрд. евро, каза изводите той. Този 90-милиарден дълг (в левове) се е увеличил, каза той. Ако ние си позволяваме да повишаваме този дълг и да плащаме по над 2 милиарда за лихви – две магистрали „Хемус“ заминават, нито една партия не може да устои на този огромен външен дълг, продължи Борисов.

„Приказките на Кирил Петков за 50 милиарда за Севера и за Юга не кореспондират с реалността. Едно е да рефинансираш, а друго е да теглиш заеми без покритие. Политическите партии правим пет пъти избори – ние свикнахме само да обещаваме.
Опазихме дълговете да са в тези размери благодарение ДБ, БВ, ДПС и ГЕРБ“, каза Борисов.

На 9 октомври ние предложихме да се даде оръжие на Украйна, припомни Борисов.

Ако не се направи стабилна коалиция – няма никакъв шанс. Ядрото трябва да е между двете коалиции, може да се привлекат БСП и ДПС, посочи той. Лъжа е, че може да ни притиснат. Шансът е – или експерти от двете партии, или политически лица, каза Бойко Борисов. И разказа вариант, в който ГЕРБ „платонично“ подкрепи кабинет на ПП.

И на другия ден идват с парламента с бюджет. Асен Василев прави три бюджета и те не стават, как да го подкрепим, посочи Бойко Борисов.

Той защити тезата, че по времето на ГЕРБ горивата са били по-евтини. „Над 30 – 40 хиляди души съм срещнал в тази кампания. И всички ми казваха, че по 1 лев им взимаха от бензина. За пет месеца България стана три пъти по-зависима от Русия икономически, казва НСИ“, продължи Бойко Борисов.

ГЕРБ искат да са първи за моралнат победа. „Не може да продъжлава така държавата. Трябва да се намери решение и да се излезе от този тупик. Хубаво е, че всички партии полагат усилия за добър резултат, което означава е огромна част от българите ще излязат да гласуват. Ние трябва да уважим гласа им“, заяви Борисов.

„Правителство на малцинството означава трайна нестабилност. Ако няма стабилна коалиция, няма шанс. Към нея могат да се привлекат ДПС и БСП. Който иска може да дойде, но ядрото трябва да бъде такова – между двете коалиции. Лъжа е, че някой може да притисне ГЕРБ да подкрепи правителство на малцинството без да участваме. Само пряко участие! Има 2 варианта – или експерти от двете партии или политически лица. Но това ще бъде решено след втори април“, обясни той.

„Това е най-добрият вариант по принцип – широка коалиция е най-стабилно, най-добре се управлява и е най-дълготрайно“, подчерта лидерът на ГЕРБ. И припомни какво се е случило с четворната коалиция, в която имаше много субекти – трае до ден до пладне.

„Има вариант за правителство с малките партии, но то няма да устойчиво“, каза той. Борисов иска и конституционно мнозинство, за да се направят реформи. Истинската правосъдна реформа не е да направиш КОНПИ за Бойко Рашков, добави той.

- Реклама -

Последни новини