16.8 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Бойко Борисов: Подкрепяме всичко, предвидено за България от НАТО

Бойко Борисов събра депутатите от ГЕРБ, за да коментира кризата с Русия и доставките на газ. Той се включи с видеовръзка във фейсбук.

„Една от тактиките на Русия е да вбива клинове. Ако правителството поиска на територията на България да дойдат натовски войници, самолети, кораби, по плана на НАТО, ние ще ги подкрепим. Само мощната отбрана на всички като един ще спрат агресията“, отсече той.

„И сме убедени, че, ако се допусне конфликт, ще понесем тежки загуби. Ние подкрепяме всичко, което е разписано за България по плановете на НАТО. Това не е наша агресия, това е отбранителен план, за да се обуздае евентуална агресия“, заяви Бойко Борисов.

Бойко Борисов: Подкрепяме всичко, предвидено за България в плановете на НАТО (На живо)

„Гледам сутрин блоковете по тв и стигнах до извода, че трябва да разкажа на вас, за да го чуят и другите. Тук на тази карта се виждат газовите тръби“, посочи Борисов.

„Днес има извънредно заседание, не знам какво ще мислят и гледат. Един премиер е информиран от службите преди това и не чака да му казват какво трябва да прави или не. Искам да знаете какво е решила изпълнителната комисия на ГЕРБ по тази тема и втората тема е доставката на газ и всичко, което е решила нашата партия“, посочи в началото на срещата Борисов.

„Нашите политически опоненти се възползват да изопачават истината“, отсече той.

„Ние трябва да сме излючително решителни и да подкрепим всяко решение, което подкрепя нашите отбранителни способности. Съгласно плановете на НАТО трябва да изпълним нашите договорености и да не дадем шанс България да се третира като страна, която се колебае. Трябва да бъдем максимално решителни. И тук не става въпрос за отношенията ни с Русия“, каза Борисов.

„Дни наред чакам външният ни министър, още не знам какво прави, не знам как се казва, да има активна дейност, а тя дори не отива на съвети, а праща заместник. България ще е застрашена при евентуален конфликт“, заяви Борисов.

„Ние сме с най-развит туризъм на Черно море, Европейската комисия запозната ли е какво ще загубим и има ли компенсаторни механизми“, попита бившият премиер.

„Учуден съм как е възможна такава некомпетентност. Че министърът на енергетиката е некомпетентен, това всички го виждат. Учудваща е такава некомпетентност, че Русия ще ни спре кранчетата…. Тя няма интерес да бомбандира този поток“, заяви Борисов.

„Ние отремонтирахме старите тръби“, изтъкна лидерът на ГЕРБ. „Имаме чудесна газопроводна система“.

„Когато Русия взе решение да заобиколи Украйна, ние не го допуснахме и се отказахме от 60 млрд. куб. метра газ транзит през България. Тя стоя най-твърдо, най-европейски, най-натовски в целия регион. Тогава се пропукаха натовска Турция и натовска Гърция, колкото и да не им е приятно да го признават. И се взе решение през гръцки поток да се заобиколи България. И всичката тази газ мина през Турция. Ние едва успяхме да договорим 15 млрд., но България остана на транзитната карта, за което получаваме стотици милиони от транзит. Тези национални предатели бяха яростни критици, че 100% собственост на българската държава ще прибират транзитни такси. Ние не го допуснахме това и стотиците милиони на година влизат в България“, обясни Бойко Борисов.

„Освен за България, транспортираме газ и за Гърция, Австрия, Унгария, Босна и т.н. Кранчетата са в България и тръбата е пълна цялата и транзитира. Когато говорим за отбрана, Русия няма интерес да бомбардира този поток. Те пазят и са национална сигурност тези потоци. Освен това ние ремонтирахме и старите тръби и когато трябва да пратим и за Румъния, транзитираме през тях. Ние имаме една отлична газопреносна мрежа“.

Томислав Дончев уточни, че нищо не сме подарили.

„Когато се заговори за Балкански поток, една голяма част на публичния наратив, политици го охулват. Но този проект ще гарантира националната сигурност. Укорът е, че сме подарили една тръба на Путин. Нищо не сме подарили – тръбата е изцяло българска собственост. 2,7 млрд. е инвестицията в тази тръба. Имаме договори за пренос на газ за 9 милиарда, като чистият приход за България е 6 милиара. Това ли е губещ проект?! И други търговци и доставчици могат да транспортират газ през тази тръба, което означава не 6, а 7 или 8 милиарда. Това ли е губещ проект“, пита реторично Дончев.

„Само Видин и Смолян не са газоснабдени’, обясни той.

„Ние не сме провалили, провалихме се да го обясним публично“, заяви Дончев.

Източник: 24 часа

снимки: Фейсбук

Последни новини

- Реклама -