spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 3 октомври 2022 г.
9 C
София
Категории:

Бойко Борисов: При нас към България нямаше мигрантски натиск

Избрано

Бившият премиер Бойко Борисов заяви, че по негово време страната ни е била хвалена от много европейски лидери за сигурността по границата с Турция. По думите му тогава у нас е нямало мигрантски натиск.

„320 милиона съм им оставил аз, ако не им стигат, да отиват, ще им дадат колкото искат за външната граница. При нас вие забравихте, че по време на миграционната криза България имаше нула мигрантски поток, всичко минаваше през Гърция и Македония. Балканският път през България беше затворен. Неслучайно те дойдоха всичките да ги проверят. И не е оградата тази, която ги възпира.

Лидерът на ГЕРБ няма притеснения от това, че експремиерът Кирил Петков го съди половин милион лева за клевета заради твърденията му за осигуряване на скъп газ през посредници.

„Аз нищо не съм го наклеветил. Даже не искам да коментирам. Съдът е за това, за да отсъжда“, каза Борисов в отговор на медиите по време на пресконференция в централата на партията.

„Да ръгаш журналисти и да караш тв да ходят на други места да те записват после. Той се изложи. Проблемът е, че всички национални телевизии отиват и го записват. Това е ваш проблем“, обърна се към техните екипи на брифинга Борисов.

И добави, че нито една от тях не е показала видеозаписа, на който се вижда как бившият премиер сръчква репортер след негов въпрос, а след това се записва повторно пред камерите. Борисов каза още, че това не си е позволявал да прави нито един български премиер ли президент.

„Слави Трифонов достатъчно ясно зададе своите въпроси. Съдът е за това, за да отсъжда. Ще намерите много доказателства за това, което съм казал“, добави още Борисов.

По повод преговорите на служебния кабинет с „Газпром“ лидерът на ГЕРБ предупреди да внимават и да наемат добри адвокати, за да не загуби страната при един бъдещ арбитраж. Борисов посъветва служебния кабинет да наеме добри адвокати преди да преговарят с „Газпром“, за да не се окажат тези преговори в тяхна полза при бъдещ арбитраж.

„Днес слушах енергийния министър, чух от него че са започнали преговори с „Газпром“. Колкото и да са самонадеяни и да мислят, че знаят всичко, нека да си наемат добри адвокати, да не стане да платим един и същ газ два пъти. За дългосрочен договор категорично не трябва да се приема, но да разсрочат неприетите количества за следващите дин-два месеца“, посъветва Борисов. „Рискът да ни осъдят в Арбитража е много голям. Ние затова преговорите с „Газпром“ ги водехме с ЕК и след като тя беше до нас, намалихме газа с 50%“, напомни лидерът на ГЕРБ.

Борисов дори добави, че е добре служебният кабинет да се обърне към ЕК, да я държи в течение за всеки един ход и да покани нейни експерти. „Защото и това като счупят, не знам как ще се оправи следващото правителство с толкова бели и хаос. Досега не е имало наше предупреждение, което да не се е сбъднало“, добави Борисов.

„Странно как първата международна среща с Петков и Василев е била с „Лукойл“, така твърдят нашите източници. Ще докажем, че най-изгодното за Русия правителство е това на Кирил и Асен“, каза Борисов, като добави, че като нищо можело да се окаже, че от началото на войната в Украйна е скочил стокообменът ни с Русия.  Лидерът на ГЕРБ предложи на служебния премиер да задейства финансовото разузнаване и службите за проследяването на паричните потоци.

„С техните манипулации искаха да изглеждат като ястреби. Нима руснаците не знаят, че с наше оръжие се стреля там. Кого лъжем? Всеки трети снаряд, твърдят, че е български там, само че – двуличие, има комисионери. Защо приехме да модернизираме техника, аз не съм чул толкова месеци вече да са пратени такива“, коментира още Борисов по адрес на предишния кабинет.

Бойко Борисов изказа и съболезнованията си за загиналите двама полицаи от Бургас, като припомни, че когато той е управлявал, ЕК и редица европейски премиери, като Камерън и Орбан, лично са се уверили на границата колко надеждно е пазена тя. Тогава, по думите му, тъй нареченият „Балкански път“ на мигрантите е бил затворен, а потокът е минавал през Гърция и Турция.

„Каквато и ограда да се направи, няма значение, когато дойдат 40 хиляди на границата с жени и деца. Тогава говорихме с ЕК и Реджеп Ердоган, той пое ангажимент да ги спира още на територията на Турция, а Европа дава милиарди“, припомни Борисов как спря натиска в разгара на конфликта в Сирия. Той се обърна с апел към служебния кабинет да потърси пари от ЕК, тъй като за охрана на границите има достатъчно отпуснати.

Последни новини