- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Бойко Борисов: Чакаме ясен отговор с кого ще се коалира ПП-ДБ

„Обратното броене вече започна. А дните са малко. Искам от вас да ми помогнете да уточним един въпрос, на който ние, нашето ръководство, ще дадем отговора. Но е много важно обществото да знае какъв е отговорът на нашите колеги от ПП-ДБ“, заяви в началото на извънредния брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Представители на ръководството на ГЕРБ дават извънреден брифинг за медиите в съботния ден. Основната тема, която ще бъде коментирана, е обявеният бюджет от служебното правителство на Радев. Вчера служебният премиер Гълъб Донев се противопостави на ГЕРБ и ПП-ДБ, заявявайки, че внася бюджет с 6,4% дефицит. Това ще доведе до още 13,7 млрд. нов дълг.

„От това, което видяхме като климат в парламента – обидите, яростта, подмятанията между партиите, не ми дава отговор и затова чрез вас молим за него. Партията на ПП и ДБ казват, че с втория мандат искат да направят правителство, това много пъти го натъртиха, с подкрепата… Молбата ми е във вашите предавания да ги помолите да назоват поименно с КОЙ. Да кажат: Във втория мандат ние очакваме подкрепа на… ГЕРБ. Или не очакваме подкрепа. Очакваме да ни подкрепи ДПС. Очакваме да ни подкрепи ИТН. Очакваме да ни подкрепи „Възраждане“. Очакваме да ни подкрепи БСП. Просто да кажат от всички кого разбират. Ако няма задкулисия в момента с когото преговарят, отговорът на този въпрос би бил много интересен. Защото от отговора зависи кой ще прави кворума в парламента, кой ще защитава министрите и приоритетите. И от него зависи следващият отговор: Вариант А – очакваме подкрепа от ГЕРБ. Да седнем на лидерска среща и да се разберем какво това означава. Ако е за едно натискане на копчето – добре. Но да не арестуват след това веднага Слави Трифонов“, коментира още Борисов.

Той допълни, че е много важно да се изясни механизмът на управление и контрол.

„Нека ме извинява Делян като моя вътрешна опозиция напоследък – ние също можем да повтаряме от сутрин до вечер за левчето, за „Джеймкорп“. Но това вече не е продуктивно. Ако ПП-ДБ не посочат и оставят да виси този въпрос, аз ако бях водещ без такъв отговор, не бих продължил изобщо интервюто с тях. Ако търсят подкрепа само от нас, това е един отговор. Ако търсят подкрепа от всички, значи задкулисието работи. Стабилно, дългосрочно, отговорно, точно по приоритетите, които ние бяхме започнали и до голяма степен извели… В момента всички говорят за Еврозона. Да ви припомня, че в Чакалнята се влезе по време на управлението на ГЕРБ“, отбеляза още Борисов.

Той допълни, че вероятно ще се наложи нов коментар на предложените параметри на бюджета, заявени от служебния кабинет.

„Ако ще търсят подкрепата на ГЕРБ, ние ще имаме един вид действия. Ако търсят подкрепата на другите – съвсем други действия. Нека посочат – кого искат за партньори. Иначе ще излезе, че това са празни приказки и да се отиде на нови избори.

На въпрос на ПИК дали ще предложат кабинет с първия мандат, Борисов заяви: „Ние сме длъжни да предложим такъв кабинет. Но когато чуем този отговор“.

 

- Реклама -

Последни новини