- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
10.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Бойко Борисов: Три пъти ходих в американското посолство, два пъти се срещнах с Джеймс О’ Брайън


„Не обичам да си говоря за срещите, но понеже се спекулира. Знаех за „Магнитски“ преди това, бях там сряда, петък и понеделник, защото ние имаме много партньорски задачи, които да свършим. Включително и два пъти се срещнах с Джеймс О’ Брайън, питах го и за Горанов – заяви пред bTV лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Бившият премиер заяви, че е против импийчмънт на президента Румен Радев. „Те си го избраха. Ако и тази институция съборим, представете си какво ще стане в България. Затова – ако искат импийчмънт, да направим правителство и тогава президентът ще си е президент, а ние ще си управляваме.“

Малко неудобно е в такава ситуация да се политиканства, коментира в началото на интервюто си Борисов след репортаж за загиналите по-рано днес мигранти.

„Горанов още в първия момент си подаде оставката тогава, не е бил кандидат за министър. Но аз бих започнал малко по-отначало. Това, което се случва в момента не е само трагедия, но и оценка на направеното през последните 2 г.“, каза Борисов. Според него за да има служебно правителство, партиите не са се справили с основното си задължение да направят правителство.

„България беше сочена за пример за справяне с нелегалната миграция преди 2 години. Сега г-жа Мелони иска да дойде да й разкажа как сме се справили с нелегалната миграция“, допълни той.

„Протестът започна в същия ден, в който бяхме приети в Европейския банков съюз. В същия ден Радев вдигна юмрука. Под мое ръководство с министър Горанов, после Ананиев изпълнихме всички критерии и ние се отвори вратата на еврозоната. Вървяхме заедно с Хърватия. Тогава ни отделиха от Румъния. Хърватия влезе, а Асен Василев две години помпаше инфлацията и ето. Две години, когато ГЕРБ беше изчегъртан, нямаше ни, говорехте за пълна изолация – две години нито един от четирите нужни за целта закони не бяха приети – възмути се Борисов. – Аз съм вярващ в Господ и той все едно днес ми дава възможност да опровергавам всички лъжи и измами. Депутатите на ДБ и ПП бойкотираха комисията за пране на пари. Две години не намериха време да променят тези закони с мнозинството си и казаха, че ГЕРБ е виновен. Няма да им търпя лъжите повече, партията е бойна в момента. Василев помпаше инфлацията по чудовищен начин. Сега Нинова им каза – бяхме прави, защото ако те не бяха помпали инфлацията, нямаше как да вдигнем пенсиите.“

Борисов реторично попита защо 2 години, докато ГЕРБ е бил в изолация, не са си приели законите.

 

„След 2 април, така както ви вкарахме в еврозоната, в Банковия съюз, ще приемем и тези 4 закона. Преди това ще свалим инфалацията, за да свалим и цената на стоките. Говорим от миналата година за левчето, което отива в джоба на „Лукойл“. Когато говорим за „Магнитски“ тук има и нещо друго – руската зависимост – продължи лидерът на ГЕРБ. – Законът за хазарта не е променян и мисля, че Горанов добре го обясни.“

Според бившия премиер прокуратурата бранила Кирил и Асен, след като позволила Кирил Петков в нарушение на законите да стане министър. „Изтече ли класифицирана информация от Министерския съвет? Защо плащахме скъпо газ, защо не се ангажираха слотове в Гърция, а в Турция? Беззаконието на Рашков към нас кой го разследва? Идват, обръщат ми къщата и двора, не намират нищо. И полицаите казват – наредиха ни да дойдем да ви снимат с белезници“, коментира Борисов и настоя служебният министър на правосъдието Крум Зарков да подготви работен документ, който партиите да разгледат и да го одобрят веднага след 2 април.

Бойко Борисов заяви, че не обичал да си говори за срещите, но три пъти в рамките на една седмица е ходил в посолството на САЩ. „Бях там, защото имаме много партньорски задачи. Знаех за „Магнитски“, защото два пъти се срещах с Джеймс О’Брайън. Питах го и за Горанов“, разкри лидерът на ГЕРБ,който смята, че ПП са обсебени от него, а партията на Кирил и Асен и ДБ не искали да има правителство.

„Този път ще стана депутат, за да не може да ни надиграят, както в предишния парламент. Те толкова ме желаят, че нещо са объркани. Оттеглих се в централата да не ги дразня. Бил съм премиер, колко пъти кмет, това ли ми е на мен?“, попита Борисов.

- Реклама -

Последни новини