13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.
Категории:

Болнични сдружения настояват за подкрепа от държавата

Болнични сдружения настояват за подкрепа от държавата заради високите сметки за ток и парно през последните месеци. „Не можем да спрем тока в операционните, както общините гасят лампите”, пишат те в декларация.

„Ако сметката на едно болнично заведение през януари 2021 г. е била 20 000 лв. за едно лечебно заведение, то тя сега е над 50 000 лв. Т.е. има около три пъти увеличение. Ако сметката е била 200 000 лв., то сега тя е 600 000 лв.”, заяви Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация.

„Налага се да реагираме втори път, защото вместо някаква форма на отговор на първия ни призив, излезе решението на Енергийната комисия в НС, че няма да се компенсират болниците, поставяйки ги в обща група с друге субекти”, посочи още тя.

По думите й болниците са различни субекти и трябва да бъдат изнесени в отделна група. „Те не само че се финансират по различен начин, но имат и различно значение за българите и националната ни сигурност”, коментира Димитрова.

„Неофициално чух, че ще има някакво решение, което ще компенсира цените на тока. Болниците трябва да бъдат чути”, посочи тя.

 

Източник: Нова

снимка: Нова

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img