- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 30 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Бориславова: Кабинетът отказва предложението на Борисов за Северна Македония

Избрано

Правителството отказва предложението на Бойко Борисов първо Министерският съвет да одобри формулата на френското председателство, която да „отпуши“ процеса по начало на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС, като решението след това да поеме към Народното събрание и да получи подкрепата на 59-те депутати от ГЕРБ-СДС.

Това става ясно от коментар на началника на кабинета и говорител на правителството Лена Бориславова пред „Дневник“

Бориславова казва, че премиерът Кирил Петков няма да отстъпи от вече многократно обявяваната формула за решението за Македония – да мине първо през парламентарната Комисия по външна политика, след това през пленарната зала, където да получи широка подкрепа, и след това през Министерския съвет.

Подходът на Петков е спорен, защото по Конституция външната политика на България се води от правителството, а не от Народното събрание. Но според наблюдатели, министър-председателят е предприел този политически ход заради обвиненията от „Има такъв народ“ за двойствена политика по спора за Северна Македония, опитвайки така да демонстрира максимална прозрачност. Критики за подхода при решението за начало на европреговорите на съседната на България страна Петков получава и от президента Румен Радев.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини