- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
8.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Борислав Сарафов: Имаме 16 ДНК следи, това злодеяние ще бъде разкрито

„34 са оцелелите мигранти в камиона в Локорско. Те са афганистански граждани. В момента те се разпитват в Националната следствена служба, като на някои от тях се оказва медицинска помощ“,съобщи на брифинг заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

„Намерени са дактилоскопски отпечатъци и 16 броя ДНК следи. Това означава, че ще установим по несъмнен начин кой е шофирал камиона и кой е бил вътре. Нямам никакво съмнение, че ще установим извършителите на това злодеяние“, категоричен бе Сарафов.

„Към момента има трима задържани за 24 часа. На тях все още не са им повдигнати обвинения. Ще бъдат подложени на разпознаване и ще бъдат сравнени с ДНК следите, които имаме. Претърсват се домовете им, в тях се търсят след от престъпна дейност – както в София, така и в провинцията“, посочи още той.

Има и четвърти задържан – това е собственикът на камиона. Ще бъдат взети ДНК следи и от починалите афганистански граждани, за да се установи самоличността им, тъй като много от тях са без документи.

„Сигнал за камиона е подаден от гражданин, който е минавал по тях. Мигранти извън камиона са го завели до превозното средство“, обясни Атанас Илков, директор на главна дирекция „Национална сигурност“.

Едно от задържаните лица е с няколко досъдебни производства.

Мигрантите са влезли в България в района на Ямбол, където са прекарали около два дни в гората. След това са се натоварили на камиона. Движението на автомобила е проследено.

„Ще бъдем безкомпромисни и ще си свършим работата до края. Камионът е пристигнал в Локорско днес. В момента се установява как някои от мигрантите са успели да излязат от него“, посочи още Атанас Илков.

Относно гредите, поставени на камиона, той посочи, че те не са били средство, използвано за капан, а нещастно стечение на обстоятелствата заради несъобразяване.

- Реклама -

Последни новини